+30 6951337205

Lokale producten

Het dorp Kournas ligt 4 kilometer ten noorden van het Kournasmeer en 7 kilometer vanaf Georgioupolis.

Onder de naam "Mandali, local products and more" verstuurt Barbara de beste olijfolie, tijmhoning en nog veel meer van Kreta rechtstreeks van de boer naar je huis.


Ook informatie over de lokale producten, de herkomst, de kwaliteit en de productie, stuurt Barbara u graag toe. 

Lees hier meer over de gezonde en lekkere producten van Kreta

.

Wandelen met en zonder ezels

De landelijke omgeving rond Kournas nodigt uit tot wandelen in de mooie natuur en wij maken de wandeling nog mooier voor je. Samen met Arno en onze 4 ezels kun je op ontdekkingsreis in de achtertuin van Kournas. 

Met Barbara kun je op avontuur in het bos of je maakt met haar een dorpswandeling. 

In elk jaargetijde zie je de mooiste bloemen, kruiden en vruchten. In de winter pluk je wilde groente en eet je aardbeien van de aardbeienboom.

Lees hier meer over de kruidenwandelingen met en zonder onze ezels.

Kournas en omgeving

Graag geven we je informatie over Kreta en over het bergdorp Kournas, over de omgeving of over activiteiten en evenementen in de buurt van Kournas.

 

Wil je meer weten over de diverse vakantie-woningen in Kournas, over uitstapjes in de buurt of interessante plaatsen om te bezoeken? Schrijf ons je vragen en Barbara helpt je graag om jouw vakantie op Kreta onvergetelijk te maken.

Lees hier meer over Kournas en Kreta.

Met veel plezier heb ik, Barbara, (Baukje) in Kournas in mijn winkel met lokale producten gewerkt. Van 2016 tot en met 2022 heb ik veel klanten blij gemaakt met de lekkerste olijfolie, de gezonde tijmhoning, de geurigste kruiden, het lekkerste zeezout en nog veel meer. 

 

Vorig jaar, 2023, gingen de winkeldeuren van mijn winkel dicht en ging de online-shop, met dezelfde naam "Mandali, lokale producten en meer..." open. De olijfolie, honing, olijfoliezeep, kruiden en meer bezorg ik nu bij je thuis.

Via het bestelformulier of met een e-mail, een telefoontje of berichtje bestel je nu de lekkerste olijfolie, honing, kruiden en meer gemakkelijk vanuit huis.

redenen om voor ons te kiezen! 

kwaliteitsproducten

goede service

tevreden klanten

Wij zijn blij verrast door de vele positieve ervaringen van onze klanten op

Tripadvisor, GoogleFacebook en Instagram

"Pure producten, vriendelijke ontvangst" 

Stond al op ons lijstje voor een bezoek deze vakantie, wij zoeken altijd naar pure (h)eerlijke producten zoals in dit geval extra vergine olijfolie, honing en bijenwas.

 

Leuke gezellige ontvangst in je eigen taal, en proeven van producten.

Gelegen centraal in klein gezellig dorpje net even buiten de hoofdroute.

Aanrader dus!

"Lieve mensen met het hart op de juiste plek!" 

We waren er voor de eerste keer op aanraden van een vriendin. Wat een lieve mensen met het hart op de juiste plek.

 

Een mooie winkel met allerlei handgemaakte producten van lokale en Nederlandse mensen die mooie dingen uit Kreta dingen maken.

Ook voor de ezels wordt goed gezorgd en je kunt een hele mooie wandeling maken met de ezels.

"winkel en wandeling"

We hebben hier de ezeltjes-wandeling gedaan met Arno en dat was super leuk ook veel informatie over de bevolking en natuur.

Ook de winkel bezocht met mooie en lekkere lokale producten. Heel leuk en vriendelijk stel Arno en Baukje en niet te vergeten de lieve ezels.

We hebben een hele fijne dag gehad daar en lekker gegeten tussen de grieken.  Volgend jaar gaan we terug om een andere wandeling te gaan doen met Arno. Kournas is met de taxi maar een half uurtje rijden.  Zeker de moeite waard

unieke ervaring

eerlijk advies

Olijfolie en honing uit Kreta

van winkel naar online shop

Activiteiten van Mandali

Door de verandering naar online-shop hebben mijn man Arno en ik meer tijd en gelegenheid om andere activiteiten met gasten en vrienden te organiseren, zoals kruiden plukken en destilleren, wilde groente zoeken en hiermee koken, olijfolie zeep maken en kruidenwandelingen maken met en zonder ezels.

 

Wil je meer weten over de lekkere en gezonde lokale producten die we verkopen of over de activiteiten die we organiseren of wil je een keer mee wandelen?

Lees dan verder op de volgende pagina's.

Mandali bezorgt lokale producten direct van de boer

een mandala met symbolen van Kreta

Wat betekent Mandali?

Op zoek naar een naam voor mijn (online)winkel, koos ik voor "Mandali". Dit woord is afgeleid van Mandala, dat in de oude taal Sanskriet staat voor: cirkel, verbinding, gemeenschap. "Mandali" betekent een kring van mensen die samen dansen. Het logo, de cirkel van het leven, vond ik er goed bij passen.

En ... ik hou van tekenen en kleuren van mandala's.

Mijn naam is Barbara (Baukje) en ik kom uit Nederland. Samen met mijn (nederlandse) man Arno woon ik sinds 2010 op het grootste Griekse eiland Kreta. Ik voel me helemaal thuis in het traditionele bergdorp Kournas, waar ik sinds 2016 met veel plezier in en aan mijn winkel "Mandali, local products and more ..." gewerkt heb.


van winkel naar online shop


De verkoop van eerlijke lokale producten zoals olijfolie en tijmhoning, rechtstreeks van de boer en de producent is één onderdeel van Mandali. Het geven van informatie over Kournas, de omgeving en de vakantiemogelijkheden in het dorp is een andere pijler van Mandali. En tot slot organiseren Arno en ik diverse activiteiten in Kournas.

 

olijfolie en honing
Ieder jaar groeide de klantenkring en steeds meer mensen wisten onze winkel met streekproducten te vinden. Vooral de olijfolie en honing waren bestsellers. Ook activiteiten, zoals de kruidenwandelingen werden steeds vaker geboekt. En dan heb ik onze lieve, populaire ezels nog niet genoemd.
Met de komst van Mandali kwam er de afgelopen jaren weer wat leven in Kournas. En dat was ook mijn belangrijkste doel.


online bestellingen
In de afgelopen jaren bestelden steeds meer klanten uit verschillende Europese landen via internet bij Mandali hun olijfolie, honing etc. en dit ging heel goed. Na lang wikken en wegen hebben Arno en ik in 2023 besloten om het concept van Mandali te veranderen in een online shop. Hierdoor hebben wij meer tijd en gelegenheid voor de andere activiteiten die we zo graag organiseren.


nieuwe activiteiten
Zonder "stenen winkel" zijn we flexibeler en kunnen we zelf ook meer genieten van de mooie natuur die Kreta te bieden heeft. We hebben nu meer vrijheid en tijd om "activiteiten op maat" te organiseren voor mensen die eens iets anders willen beleven tijdens hun vakantie op Kreta. Wij denken dan bijvoorbeeld aan een "dorpswandeling met een ezel", "olijfolie zeep maken", "kruiden plukken en destilleren" .

Arno en Barbara bij de story-table van Mandali

Wil je meer weten over mijn man Arno en mij, over ons leven op Kreta, onze belevenissen en ervaringen? 
Lees dan verder op de pagina's over onze vakanties op Kreta, lees onze Blog pagina of meld je aan voor de maandelijkse Mandali Mail.

over Mandali en over ons

wie zijn wij?
Arno en ik zijn allebei geboren in Nederland en opgegroeid in en bij de stad Groningen. Wij zijn in 1979 getrouwd en we hebben 2 volwassen kinderen en 2 kleinzoons. We zijn beiden "mensen-mensen" en dierenliefhebbers. We zijn hulpvaardig, gezond nieuwsgierig, reislustig, gastvrij en creatief. "Voor alles is een eerste keer" en "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan" zijn uitspraken die goed bij ons passen.


 We hebben in Nederland werk-ervaring opgedaan in o.a. de verpleging, in de verkoop en met natuurgeneeswijzen (fytotherapie, homeopathie, Bach bloesem). Tel daarbij nog redactiewerk voor diverse kranten (Barbara) en het geven van trainingen (Arno). In onze vrije tijd waren we actief bij de plaatselijke toneelvereniging. We hebben zelfs nog eens de televisie gehaald met "de gouden eikel". 


Ook op het sportieve vlak zijn we actief: wandelen, hiken, fietsen, stuntvliegeren en motorrijden (en achteropzitten). Daarnaast hebben we ook nog een paar hobby's, zoals gitaarspelen, klussen, lezen, koken, mandala's tekenen en handwerken. Dus we vervelen ons niet snel.


Wij genieten van het leven op Kreta en van alles wat dit mooie eiland te beiden heeft en dit willen we graag met anderen delen. Door ons werk als gids en met de winkel was dit ook mogelijk. We hebben al veel mensen enthousiast gemaakt, konden veel natuurliefhebbers verrassen met onze wandelingen en ook over de lokale producten zoals olijfolie en honing hebben we veel kunnen uitleggen.

Ook met enkel de online-shop blijft dit onze passie en zal de "stenen winkel" zich verplaatsen naar deze website, onze Facebookpagina en de maandelijkse nieuwsletter, de Mandali-Mail. Gelukkig wonen we om de hoek en zullen we vaak in de buurt van het dorpsplein zijn. Daar gaan ook de kruidenwandelingen en de wandelingen met onze ezels van start.

Arno en Barbara zijn een dagje uit
Arno en Baukje zijn een dagje weg op de motor
lokale producten van Mandali

De lokale producten, zoals olijfolie en honing, die je kunt bestellen bij Mandali zijn afkomstig uit het dorp Kournas of uit de gemeente Apokoronas, waar Kournas onder valt. 

 

Ik koop de producten direct bij de boer of producent en sommige producten zijn door onszelf geplukt of gemaakt. Hierdoor kan ik een goede kwaliteit garanderen, kan ik de leverancier een goede prijs betalen en voor jou als klant blijft de prijs betaalbaar. 

Op deze pagina lees je informatie over de producten van Mandali.

Als je iets wilt bestellen kun je gebruik maken van het bestelformulier, of je schrijft me een e-mail of een berichtje per telefoon of social media.

Olijfolie

Mandali biedt dit jaar 3 soorten olijfolie aan en alle 3 zijn ze "extra virgin" en eind 2023 geperst.  De "koroneiki" olijfolie is een milde olijfolie, geperst in Kournas, uit de kleine, fruitige "koroneiki" olijven. De "tsounato" olijfolie is een olijfolie met een krachtiger smaak en deze olie is ook in Kournas geperst uit de grotere "tsounato" olijf. De "traditional koroneiki" olijfolie hebben we zo genoemd, omdat deze olijfolie geperst is in de traditionele olijfolie fabriek in Vafes. Hier perst men de olijven met matten. Deze olie is ook geperst uit de kleine "koroneiki" olijven en heeft de meest milde smaak.

Honing met tijm, bloemen en kruiden

De honing die Mandali verkoopt is afkomstig uit de achtertuin van Kournas, waar tijm, kruiden, heide, cipressen en verschillende soorten bloemen groeien. Zodra de tijm in de zomer hier in de buurt is uitgebloeid, brengen de imkers de bijenkasten naar de Askifou hoogvlakte, waar het op ruim 700 meter koeler is en waar de tijm dan nog wel bloeit.
 

De honing is niet gefilterd en wordt ook niet vermengd met suikerwater. Omdat we de bijen niet kunnen dwingen om alleen de nectar van de tijm te verzamelen is deze honing een combinatie van diverse soorten bloemen, kruiden en tijm.

Tsikoudia of Raki

De traditionele drank raki wordt op Kreta "tsikoudia" genoemd en het wordt gedestilleerd uit de druivenschillen die overblijven na het druivenpersen. Deze schillen worden 6 weken in grote tonnen bewaard om te fermenteren. Hierna worden de schillen in een "kazani" (stokerij) gestookt.

Vrijwel ieder dorp heeft wel een familie met een vergunning om te stoken. Tegenwoordig zijn er wel verschillende regels waaraan men zich moet houden: niet elke dag stoken en alleen van 8 uur 's morgens tot 12 uur 's avonds en de raki moet gefilterd zijn met een koolstoffilter. In de afgelegen dorpjes wordt ook nog wel illegaal raki gestookt. Vaak in een hele oude ketel en wordt de raki gefilterd met een doek of een prop watten.

Het is een sterke drank, 40% alcohol en een goede kwaliteit herken je aan de geur en de smaak van de druiven.

Mandali organiseert in de maanden oktober en november excursies naar de kazani in Kournas. Hier kun je zien hoe de raki gestookt wordt en natuurlijk wordt er ook geproefd.

Raki likeuren

Veel mensen vinden de raki te sterk. Maar met fruit, kruiden of honing toegevoegd wordt het een heerlijke zoete likeur en bevat het ook niet zoveel alcohol. Mandali biedt u raki-likeur aan met honing.

 

In de koude wintermaanden drinken we op Kreta de raki met honing graag een beetje verwarmd, net zoals de Glühwein.

honing met tijm uit Kournas
raki uit Kournas

kruiden voor keuken en thee

Het meest bekende kruid van Kreta is de tijm, maar er groeien hier nog zo veel meer gezonde en smakelijke kruiden.

Niet alleen voor gebruik in de keuken, ook voor een gezonde thee zijn ze erg geschikt. Heel bekend en gezond zijn de "Diktamos" en de "Malotira", de Kretenzische bergthee.

Bij Mandali hebben we ook nog oregano, bonenkruid, laurier, lavendel, laurierblad, salie, rozemarijn, citroengras en een zelf samengestelde kruidenthee met kruiden en bloemen uit de achtertuin van Kournas.

etherische olie

Etherische oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten. 

De vluchtige olie wordt meestal door middel stoomdestillatie uit deze geurige en heilzame planten gewonnen. Het resultaat is een etherische olie die we op verschillende manieren kunnen gebruiken.

Als aromatherapie bij wellness, bij massage, in cosmetica en therapeutisch in de gezondheidszorg.

Wij destilleren verschillende planten in onze destilleerketel, waarin ongeveer 5 kilo plantenmateriaal past.

Als we geluk hebben kunnen we per destillatie 40 ml etherische olie verkrijgen. Dit is dan het resultaat voor vele uren arbeid (plantenmateriaal plukken, eventueel kleiner hakken, bronwater tappen, destilleren en materiaal schoonmaken).

Alleen de destillatie duurt al ruim 3 uur.  Maar de kwaliteit is dan ook geweldig!

hydrosol

Na destillatie van kruiden hebben we naast de essentiële olie ook een wateroplosbaar deel, de hydrosol. Hierin zit een klein percentage aromatische moleculen (0,2%) van het kruid. Een hydrosol is een op zichzelf staand natuurlijk product. Door de vele inhoudsstoffen zijn ze therapeutisch sterk werkzaam en kunnen ze niet synthetisch in het laboratorium geproduceerd worden. Van elke stoomgedestilleerde plant kan een hydrosol betrokken worden.

De hydrosols van Mandali zijn herkenbaar aan de sterke geur.

Gebruik

Een hydrosol kun je gebruiken in een diffuser, maar ook als een gezichtstoner om je huid te reinigen, als huidverzorging bij wondjes, littekens, vette huid, als kompres etc. Ook kun je een hydrosol inwendig gebruiken bij o.a. keelklachten en maag- darmproblemen.   

"spicy" olijfolie zeep

olijfolie zeep

Kretenzische olijfolie is een goede basis voor zeep. Op Kreta zijn nog enkele bedrijven die olijfoliezeep maken. Het maken van olijfoliezeep is niet moeilijk en nadat wij enkele verschillende soorten hebben gemaakt en geprobeerd waren we helemaal enthousiast. En onze klanten ook.

Olijfoliezeep is rijk aan vitamine E, bètacaroteen en vitamine A. Het is zeer mild, gaat lang mee en kan worden gebruikt bij elk huidtype om de elasticiteit te behouden en om uitdroging te voorkomen. Deze zeep verzacht en voedt de huid, omdat het gebruik maakt van de natuurlijke hydraterende eigenschappen van olijfolie.

 

Wij voegen ook kruiden (tijm, rozemarijn enz.), toe en gebruiken hydrosol in plaats van water. Enkele zepen bevatten ook kokosolie (voor meer schuim) of bijenwas (voor extra verzorging). Ook voor het wassen van je haar is olijfoliezeep erg geschikt. Het versterkt je haar en bevordert de groei.

Propolis

De bijen beschermen hun bijenkast met propolis, een mengsel van boomharsen, stuifmeel en was.  Propolis beschermt tegen schimmels en bacteriën. Rauwe, pure propolis wordt nauwelijks door ons lichaam opgenomen. Daarom lossen we de propolis op in alcohol, maken er een tinctuur van en daardoor is het wel opneembaar. Onze propolis tinctuur heeft een sterkte van 30%.

Door zijn antibacteriële werking wordt propolis vaak geadviseerd bij: hooikoorts, ontstekingen, maagproblemen, infecties, wondverzorging en nog veel meer.

propolis tinctuur
raki met koffie uit Kournas

Lokale producten

kruiden uit de omgeving van Kournas
oregano en polei munt etherische olie
huisgemaakte olijfolie zeep met hydrosol en kruiden
hydrosol van kruiden uit Kournas

Voor de boer en zijn gezin is de kwaliteit van de olijfolie erg belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de bomen en vruchten gezond blijven op een natuurlijke manier, zonder het gebruik van chemicaliën.

Vrijwel alle kruiden plukken we in het wild. Dat wil zeggen dat ze niet aangeplant zijn en in de heuvels en bergen groeien tussen andere planten en kruiden.

Hier wordt niet gesproeid, er is minder kans op ziektes en de kruiden zijn ook vaak sterker van geur en smaak. 

zeezout 

Op verschillende plekken aan de kust wordt tijdens de hete zomermaanden zeezout verzameld. Ook wij kennen een paar rotsen, waar we elk jaar het zeezout vandaan halen. Dit drogen we in de zon en maken het schoon, zodat o.a.de stukjes zeewier eruit zijn.

Dit grove zeezout gebruiken we graag om zwarte olijven in te maken.  De rest van het zeezout maak ik fijn en vermeng het met kruiden en citroen.

Bij Mandali kun je 3 verschillende soorten zeezout bestellen: zeezout met citroen, zeezout met chilipeper en gerookte paprika en zeezout met kruiden (peterselie, oregano, basilicum, rozemarijn, laurier, salie en zwarte peper)

zeezout met citroen, zeezout met kruiden en zeezout "spicy"
kruidenolie

Kruidenolie

Kruidenthee kent iedereen. Maar kruidenolie is nog niet zo bekend. Voor een kruidenolie, of maceraat, laat je kruiden trekken in olie. Bekende kruidenoliën zijn bijvoorbeeld Sint-janskruid olie en goudsbloemolie.  
Wij maken maceraten op basis van olijfolie en in onze online-winkel Mandali hebben we op dit moment 4 verschillende soorten in het assortiment: laurierolie, rozemarijnolie, lavendelolie en goudsbloemolie (calendula). 

Gebruik

Een kruidenolie kun je gebruiken als massageolie, haarolie of een medicinale olie, bij wonden of spierpijn. Je kunt de kruidenolie ook toevoegen aan een verzorgende crème of je gebruikt de olie in de keuken voor extra smaak en geur.

Tagua, het eco-ivoor

 

In de winkel verkochten we de bijzondere sieraden van I-Cor: halskettingen gemaakt van Tagua noten.  Verschillende klanten vroegen naar deze kettingen en daarom heb ik ze op deze pagina erbij gezet.

Ik heb 2 soorten: de gekleurde en de uitgesneden naturel tagua noten. 

 

Lees hier meer over de Tagua noten.

Olijven, koroneiki

Ieder jaar proberen we de kleinere Koroneiki olijven in te maken. Soms gaat het goed en vinden we mooie olijven en smaken ze na een paar maanden ook goed. Soms gaat het ook niet goed en zijn de olijven aangetast door de olijfvlieg of valt de smaak tegen. 

 

Ik had olijven ingemaakt en ze in grote 10 liter waterflessen weggezet. Na enkele keren proeven, vond ik ze nog niet lekker genoeg. Toen kwam de zomer en ben ik de olijven helemaal vergeten. Ik heb ze nu weer geproefd en ze zijn zo lekker! Ik heb ze voor de liefhebber in 500 ml flessen verpakt, in water met azijn, kruiden en olie. 

honing met tijm uit Kournas

Heb je de televisie-uitzending over olijfolie van de "Keuringsdienst van Waarde" gezien?

Dan weet je dat het kiezen van een goede olijfolie niet zo eenvoudig is.

Wil je nog eens lezen waar je op moet letten bij het kiezen van een goede olijfolie?

Ik heb alle feiten op een rijtje gezet in een E-boek.

Klik op de afbeelding om het E-boek over olijfolie te downloaden. 

E-boek Olijfolie

E-BOEK

Olijfoliezeep maken

Vorig jaar hebben we verschillende soorten olijfoliezeep gemaakt en verkocht. Dat ze goed gelukt waren bleek wel uit het feit dat ze erg snel uitverkocht waren. Deze zomer ga ik weer zeep maken en als je wilt, kun je hierbij zijn.

Kijk op de Facebookpagina of hier op de website wanneer ik dit ga doen.

meer informatie over olijfolie zeep.

wandelen met ezels in Kournas
kruidenwandeling in de omgeving van Kournas
kruiden plukken en destilleren in Kournas
olijfolie zeep maken in Kournas
dorpswandeling door Kournas

De natuurlijke omgeving van het bergdorp Kournas, in het westen van Kreta, is erg geschikt voor het maken van wandelingen. In de achtertuin, ten zuiden van het dorp, hebben wij drie wandelroutes gemarkeerd met rode, blauwe en groene stippen. Een langere, avontuurlijke wandelroute, de "Azilakas trail" is gemarkeerd met rood-witte strepen.

Aan de noordkant van het dorp hebben we twee wandelroutes gemarkeerd. Eén naar Kavros en één naar het Kournasmeer.

 

Natuurlijk kun je met een goede, gedetailleerde kaart, of met Google Maps, ook je eigen wandeling maken.

Op het dorpsplein bevindt zich een plattegrond met daarop de verschillende wandelingen. Ook de "Azilakas trail" begint hier op het plein. Informatie over deze wandeling is te lezen op de plattegronden bij het strandbeeld op het plein.

 

Naast deze sportieve activiteiten kun je bij ons ook terecht voor andere activiteiten, zoals kruiden plukken en olijfolie zeep maken. Meer informatie hierover lees je verderop op deze pagina.

activiteiten in Kournas

dorpswandeling in Kournas

Het dorp Kournas nodigt ook uit voor een korte dorpswandeling, waarbij je een indruk krijgt van het leven van alledag in een bergdorp.

Deze wandeling staat ook aangegeven op de plattegrond op het dorpsplein.

Je kunt deze wandeling ook doen samen met Barbara en onze ezel Popy.

meer informatie over de dorpswandeling.

Kruiden plukken en destilleren

In de zomermaanden plukken Arno en ik kruiden voor eigen gebruik en voor de verkoop en voor het destilleren. We doen dit graag in goed gezelschap en kunnen extra handen goed gebruiken. We zijn voor deze activiteit afhankelijk van het weer en ook weten we niet precies wanneer de kruiden het beste geoogst kunnen worden.

Op onze Facebookpagina kun je lezen wanneer we een kruidenpluk plannen en kun je je aanmelden. Ook op deze website zal ik het vermelden.

meer informatie over destilleren, etherische olie en hydrosol.

Ezelswandeling

Onze 4 ezels zijn dol op gezelschap en wandelen graag in een rustig tempo in en rond Kournas. Natuurlijk is ezelman Arno erbij om iets over de ezels te vertellen. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te genieten van de natuur en geeft Arno graag uitleg over de verschillende planten, bomen en kruiden die er groeien. Deze wandeling doet Arno het hele jaar, van maandag tot en met vrijdag en als je een keer mee wilt, kun je een wandeling reserveren. 

meer informatie over de wandelingen met ezels.

Kruidenwandeling en avontuurlijke kruidenwandeling

Rond het dorp Kournas groeien volop kruiden. Oregano, bonenkruid, citroenmelisse en pepermunt om een paar te noemen. Ook bijzonder struiken, kleurrijke bloemen en eeuwenoude bomen zijn in onze achtertuin te ontdekken. Wil je genieten van de natuur rond Kournas? Wil je graag een sportieve kruidenwandeling maken? Meld je dan aan bij Barbara. 

meer informatie over de twee kruidenwandelingen.

plattegrond van Kournas met wandel routes

Tsikoudia stoken 

In oktober, ongeveer 6 weken na het persen van de druiven, gaat de "kazani" (stokerij) weer van start. Boer Stelios heeft een vergunning voor het stoken en bij hem zijn we een aantal keren te gast om te zien hoe de raki (tsikoudia) gestookt wordt. Mandali organiseert dit ''s avonds vanaf 19:15 uur en het duurt ongeveer 2,5 uur. Natuurlijk gaan we de verse raki ook proeven.

Kijk in ons online fotoboek om te zien hoe de druiven geperst worden en hoe men de tsikoudia stookt in Kournas. 

raki stoken in Kournas

Oliebollen bakken

Een Nederlandse traditie die we ieder jaar in ere houden is het bakken van oliebollen. Op de laatste dag van het jaar bakt Arno in het centrum van Kournas de lekkerste oliebollen met rozijnen. Niet alleen de Nederlanders die hier op Kreta wonen zijn er gek op. Ook de dorpsbewoners vragen al weken van tevoren of Arno weer oliebollen gaat bakken. Qua smaak lijken ze wel een beetje op de kleinere Griekse loukomades, die met honing gegeten worden. We delen de oliebollen uit aan buren en iedereen die langs komt. 

oliebollen bakken in Kournas

Dorpswandeling in het bergdorp Kournas

dorpswandeling

Samen met Barbara en onze oudste ezel Popy gaan we op ontdekkingstocht in het dorp Kournas. We beginnen op het dorpsplein en wandelen langs verschillende kerken, oude waterbronnen en traditionele Kretenzer huizen door het centrum van het dorp.

Barbara vertelt iets over de geschiedenis van Kournas en onderweg genieten we van de mooie uitzichten en de rust en eenvoud van het leven van alledag in een klein bergdorp. We bezoeken het oude kafenion met een wijnkelder en nemen een kijkje in het kleinste kerkje van Kournas.

Barbara maakt de  wandeling 's morgens om 10:00 uur  en 's middags om 16:00 uur, van maandag tot en met vrijdag. We starten op het dorpsplein in Kournas en de wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.


We lopen in een rustig tempo over asfalt- en betonstraten. Soms moeten we een beetje bergop en bergaf, maar dit doen we "siga, siga" (langzaam, langzaam).

 

aanmelden

Als je mee wilt wandelen door het bergdorp Kournas, meld je dan aan bij Barbara.

Dit kan telefonisch, 0030-6951337205 (ook via WhatsApp of Viber) of stuur een e-mail of een berichtje via Facebook.

De bergdorpjes op Kreta hebben bijna allemaal nog hun authentieke karakter behouden. Hier vind je nog de rust en de eenvoud van vroeger. Typisch Kretenzer huizen, oude Venetiaanse bogen, beschutte binnentuinen, waterbronnen en oude trappen geven ons een indruk hoe men vroeger leefde in een bergdorp.
Natuurlijk kun je op eigen houtje een wandeling maken. In een klein dorp kuin je onmogelijk verdwalen. 

De afgelopen jaren hebben we af en toe met mensen een wandeling door het dorp gemaakt en men was zo enthousiast hierover. Daarom hebben we besloten om dit jaar samen met onze ezel Popy dorpswandelingen te organiseren. 

dorpswandeling in Kournas
smalle straatjes in Kournas

wandelen met ezels

Waarom wandelen met ezels?

Ezels zijn bijzondere dieren, ze zijn gevoelig, aanhankelijk, lief, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober, maar vooral slim. Ze zijn echte persoonlijkheden. Veel mensen vinden ezels helaas lui, koppig, eigenwijs, niet zo sierlijk als een paard en bovenal ontzettend dom. 
Door hun voorkomen en hun karakter blijken ezels een therapeutische werking te hebben. Je kunt ze knuffelen, aaien, borstelen en er heel rustig mee wandelen.
Niets gaat snel met een ezel, het is de ultieme mindfulness.
 

 

Wandelen met ezels is een unieke ervaring

Wandelen met ezels is meer dan alleen maar lichaamsbeweging. Het is een unieke ervaring, een avontuur. Je beleeft onvergetelijke momenten met bijzondere dieren. Het is rustgevend en uitdagend tegelijk.  Het contact maken met de ezel, het geluid van de hoeven, even pas op de plaats maken, jezelf leren kennen, de gezelligheid, een wandeling met ezels is alles in één. 
Doordat je loopt in het langzame tempo van de ezel, heb je veel meer aandacht voor de dingen om je heen. De ezels stralen een onverstoorbare rust uit en meestal werkt dit aanstekelijk. Lopend naast de ezel raakt je hoofd stapje voor stapje leger en kom jij ook  helemaal tot rust. 

Hoe ze dit doen? Geen idee, maar het is een fijne ervaring!

'Meet, greet and feed"

Soms krijgen we vragen van mensen of ze de ezels kunnen ontmoeten. Ze hebben kleine kinderen die de wandeling niet kunnen maken, of ze zijn zelf slecht ter been, of ze willen gewoon even komen knuffelen. Daarom hebben we een "meet, greet and feed" moment bedacht In de middag om ongeveer 17:00 uur. 
De ezels zijn dan in het veld vlak bij hun "slaapkamer", en nemen graag een knuffel, wat aandacht of iets lekkers in ontvangst. Arno vertelt je over onze 4 ezels en je kunt hem meehelpen de ezels naar het andere veld te brengen. Hier krijgen ze dan hun avondeten (stro) en vers water.

Als je onze 4 ezels wilt ontmoeten, laat ons weten wanneer je komt en wij halen je op vanaf het dorpsplein in Kournas.

 

Voor vragen en reserveringen kun je ons bellen via 0030-6951337205 (ook WhatsApp en Viber) of stuur ons een berichtje via Facebook, of e-mail ons.

We kunnen ons aanpassen aan speciale verzoeken.

wandelen met ezels in Kournas

ondeugend

Samen met ezelman Arno en onze ezels Eos, Popy, Cleo en haar veulen Zoë wandel je door de achtertuin van Kournas. Arno vertelt je over de ezels, de natuur en laat je zien en ruiken en soms proeven welke kruiden er groeien. De ezels hebben veel ervaringen met mensen en gedragen zich netjes. Soms zijn ze wel eens ondeugend, willen ze liever spelen en kijken waar de grenzen liggen.

Alle 4 dames hebben zo hun eigen karakter en dat maakt een wandeling elke keer weer een verrassing.

Wil je meer weten over onze 4 ezels? Op deze pagina stellen ze zich aan je voor.

 

vertrouwen

Een ezel is een kuddedier. Ezels willen best mee lopen met een mens, maar willen wel graag vertrouwd worden en ze willen ook de mens die hen meeneemt kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen opbouwen duurt een tijdje.  Daarom begint Arno de wandeling altijd met een voorstelrondje. Hij vertelt wie de ezels zijn, hoe ze heten en wat hun belangrijkste eigenschappen zijn.
 

Een ezel wil graag weten wat voor iemand jij bent en hij voelt snel aan of je een dierenliefhebber bent of niet. Hij weet ook direct of je ontspannen bent en wat voor stemming je hebt. Heb je een offday, dan wil de ezel niets met je te maken hebben. Dit wordt koppigheid genoemd, maar het is gewoon eerlijkheid.

gezellig

We rijden niet op de ezels, maar lopen gezellig naast ze. Ezels zijn sterk en werken graag. We hebben voor de ezels manden, tassen en pakzadels, zodat ze ons kunnen helpen met het dragen van onze rugzakken, waterflessen en de kruiden die we onderweg vinden.

We wandelen in de omgeving van het dorp Kournas en vooral de "achtertuin" biedt volop mogelijkheden. We lopen over smalle en bredere paden en door bos en veld met bijzondere bomen en planten.

We stoppen regelmatig om foto's te maken, kruiden te plukken en om te genieten van de mooie uitzichten. 

 

aanmelden

Arno maakt de ezelswandelingen het hele jaar door, van maandag tot en met vrijdag en hij start om 9:30 uur op het dorpsplein in Kournas.  Ook in de koudere wintermaanden is zo'n wandeling een bijzondere ervaring. In juli en augustus kan de wandeling eerder beginnen als de temperatuur erg hoog is. De wandelingen duren ongeveer 2 uur en we wandelen in kleine groepen.

 

Hou jij van dieren, de natuur en lichaamsbeweging? Wil jij ook ervaren hoe het is om samen met ezels te wandelen?

Reserveer dan bij ons een ezelswandeling. 

Het enige wat je nodig hebt zijn stevige (wandel)schoenen en een beetje conditie.

verzamelen op het dorpsplein in Kournas voor de ezelwandeling
ezels begroeten in Kournas
ezelwandeling in Kournas

Doe een stapje terug in de tijd en ontdek het echte Kreta in een ezelsritme. Beleef een rustige, gemakkelijke wandeling met onze langoren en ontdek de geuren van de kruiden, de mooie uitzichten op zee, de bergen en het dorp Kournas.
Ezels zijn lieve, geduldige en zachtaardige dieren en lopen in een rustig tempo. Je wandelt met de ezels voor de ontspanning, voor het plezier, voor het leuke gezelschap en om te genieten van de mooie natuur.


Je ontdekt tijdens de wandeling hoe slim ezels zijn en je maakt kennis met hun eigen-wijsheid.
Voor het hele gezin is een wandeling met ezels een leuke, plezierige ervaring

gemakkelijke wandeling met ezels in Kournas
donkey area Kournas

Thema wandeling met ezels
Een keer per maand organiseren we een themawandeling (een Midwinterwandeling, een Paaswandeling) met onze ezels. Iedereen is welkom bij deze wandeling in de omgeving van Kournas. Vooral de buitenlanders en soms ook de lokale inwoners van Kournas lopen dan graag met ons mee. Deze wandeling is gratis, maar een traktatie (banaan, appel, wortel of een donatie in de spaarpot van de ezels is altijd welkom.

 

Deze wandeling is meestal in een weekend en start om 10:00 uur op het dorpsplein in Kournas. We wandelen in de omgeving van het dorp over veldwegen en bergopwaarts en bergaf. Stevige schoenen of wandelsandalen, een flesje water en een beetje conditie is alles wat je nodig hebt. 

 

De volgende wandeling organiseren we op zaterdag 27 juli, de zomer wandeling. We starten om 09:30 uur op het Dorpsplein in Kournas (bij taverne Kournas). Na afloop kunnen we bij een van de tavernes in Kournas iets drinken en/of iets eten. Voor vragen kun je ons bellen via 0030-6951337205 (ook WhatsApp en Viber) of stuur ons een berichtje via Facebook, of e-mail ons.

eens per maand organiseren we een themawandeling met onze ezels in Kournas

kruidenwandeling en avontuurlijke kruidenwandeling

kruidenwandeling

Wil jij ook kennismaken met de kruiden van Kreta? Wil je graag zien wat er groeit en bloeit en wil je graag iets meer weten van de diverse kruiden, planten, bomen en bloemen? Dat kan.

Ik, Barbara, was altijd al geïnteresseerd in kruiden en dat is hier op Kreta alleen maar gegroeid en ik neem je graag mee op een kruidenwandeling in de omgeving van Kournas. De beste periode voor deze wandeling is van april tot en met augustus.

De wandeling begint 's morgens om 8:30 uur en 's middags om 15:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. We starten op het Dorpsplein in Kournas en de wandeling duurt ongeveer 2 uur.  

 

We stoppen regelmatig bij mooie, bijzondere planten, geurige bloemen, eeuwenoude bomen en pittige kruiden.


Elk seizoen, elke maand, zelfs elke week, verandert de natuur van kleur en de geur. Dat maakt deze wandeling  zo fascinerend: we weten nooit wat de natuur ons zal laten zien. 


We lopen in een rustig tempo over veldwegen en asfalt en 
met normale, stevige schoenen kunt u deze route gemakkelijk lopen. De afstand is maximaal 4 kilometer en duurt ongeveer 2 uur. Vergeet je camera en/of verrekijker niet, en ook een fles water is prima. Loop je graag met een wandelstok, neem deze gerust mee. Op sommige plekken kan het handig zijn. Als je geen wandelstok hebt kun je er een gebruiken van Mandali.

 

aanmelden

Als je mee wilt wandelen in de geurige achtertuin van Kournas meld je dan aan bij Barbara.

Dit kan telefonisch, 0030-6951337205 (ook via WhatsApp of Viber) of stuur een e-mail of een berichtje via Facebook.

Kreta is niet alleen bekend door de olijfolie, maar ook door de vele aromatische kruiden die op dit eiland groeien.

Vooral oregano, basilicum, salie en tijm zijn erg populair. Er zijn zoveel kruiden te vinden op dit grootste Griekse eiland. 

We wonen hier in een paradijs van geuren en kleuren.

 

Wat te denken van bonenkruid, pepermunt, citroen verbena, venkel, poleimunt, anijs en mosterdplant. En dan hebben we ook nog de planten en struiken die vooral gebruikt worden voor thee, voor het destilleren van etherische olie, voor het maken van een medicinaal extract of een kruidenolie of voor het kleuren van wol.

in het Azilakas bos zien we in de winter watervallen

avontuurlijke kruidenwandeling 

Wil je graag een pittige wandeling maken, waarbij je ook verschillende kruiden, mooie bloemen, bijzondere planten en oude bomen leert kennen? Dat kan ook.

Deze avontuurlijke kruidenwandeling gaat over veldwegen, maar ook over smalle paadjes door het "Azilakas bos".

Deze wandeling vraagt wel om stevige wandelschoenen, evt. een wandelstok, een flesje water en een redelijke conditie

 

waar gaan we heen?

We dalen af in het bos over een smal pad, waarlangs we touwen hebben gespannen om het iets gemakkelijker te maken.

We steken de smalle rivier over en we bevinden ons in het bos, midden tussen de eeuwenoude bomen. Het zijn vooral platanen en steeneiken die we hier zien. Er groeit vrijwel niets op de bodem, omdat de bladeren in de bomen veel zonlicht tegenhouden.

In de herfst zien we hier wel allerlei paddenstoelen en de Kretenzer witte clematis groeit hier uitbundig. 

 


In het bos lopen we hoog boven en langs de rivier "Sfakas". Tot in juni zien we nog een paar kleine watervallen. 
Het smalle pad gaat bergop en bergaf en brengt ons langs een oude kalkoven. Aan het eind van het bos zijn we omringd door aardbeibomen. 

Na een laatste klim bevinden we ons op een hoogte van ca. 300 meter en hebben we een mooi uitzicht op de zee en de kustdorpen. Na de pittige wandeling door het bos lopen we op de terugweg naar Kournas heel gemakkelijk bergafwaarts over brede veldwegen. Hier kunnen we nog verschillende kruiden, zoals oregano, pepermunt en tijm zien. 

 

aanmelden

Barbara organiseert deze avontuurlijke kruidenwandeling ook van maandag tot en met vrijdag,  's morgens om 8:30 uur en 's middags om 15:30 uur. De afstand van deze wandeling is ongeveer 7 kilometer en duurt ongeveer 3 uur. Aanmelden kan bij Barbara. Telefonisch, 0030-6951337205 (ook via WhatsApp of Viber) of stuur een 

e-mail of een berichtje via Facebook.

 

Kretenzer clematis bloeit in de winter
tijm op Kreta
wilde wortel op Kreta
kruidenwandeling in de winter

kruiden voor "Mandali"

Voor de online-winkel "Mandali" plukken we elk jaar oregano, salie, laurier, Kretenzer roos, rozemarijn, lavendel, citroengras en bonenkruid. We weten dat de plekken waar deze kruiden groeien, schoon zijn en dat er niet gesproeid wordt. Deze kruiden groeien in het wild en zijn dus niet aangeplant. Dit maakt het plukken wel arbeidsintensiever, maar aan de andere kant weten we dat de kruiden ook minder ziektes hebben en vaak sterker van geur zijn. 

 

kruiden voor de etherische olie

Voor het destilleren zoeken we naast de genoemde kruiden ook andere kruiden en planten, zoals de cipres, mirre, citroengras, rozenblaadjes, brandnetel, weegbree.

Hiervan krijgen we dan de etherische olie en de hydrosol.

We hebben een kleine destilleerketel, waarin ongeveer 1 kilo plantmateriaal past en een grote, voor 5 kilo. Dit betekent dus dat we grotere hoeveelheden plantmateriaal moeten verzamelen. Gelukkig kennen we in de omgeving van Kournas een aantal plekken waar goede, krachtige en gezonde planten groeien.

 

wonderlijk

Wij zijn nog elke keer onder de indruk van het destilleerproces. Het blijft een wonder als je de eerste druppels hydrosol met etherische olie uit de ketel ziet stromen.

We hebben al een aantal keren bezoek gehad bij het destilleren. Men wilde graag weten hoe dit nu precies ging. Ook bij het plukken hadden we vorig jaar een paar maal helpende handen. Dat bracht ons op het idee om het dit jaar weer op deze manier te doen. 

 

Wil jij ook weten hoe we de kruiden destilleren en hoe verse etherische olie en hydrosol ruikt? Wil je ons helpen met het zoeken en plukken van kruiden? Wil je meer weten over de verschillende kruiden? Dat kan! 

kruiden plukken en destilleren

Kreta is beroemd om haar vele, aromatische kruiden. De meest bekende zijn de oregano, basilicum en salie. Niet alleen in de keuken worden de kruiden gebruikt. Ook als kruidenthee en als medicijn bij ziekte of lichamelijk letsel kunnen kruiden helpen. Vooral de oudere generatie weet nog heel veel over de helende werking van de verschillende kruiden. Veel van deze kennis kreeg men van moeder of oma of van een wijze tante.

Wat mij opvalt in ons dorp, dat ook veel mannen veel van kruiden weten en me soms hele bijzondere recepten vertellen. 

 

Door ons werk in de gezondheidszorg en met fytotherapeutische en homeopathische medicijnen hadden we al veel te maken met planten en kruiden en de belangstelling hiervoor is op Kreta alleen maar groter geworden. We hebben ons nog meer verdiept in de kruidenleer en hebben heel wat uren in de natuur doorgebracht met het zoeken naar kruiden en geneeskrachtige planten. Ook de lokale bevolking heeft haar kennis met ons gedeeld. En nog steeds leren we meer.

Arno plukt bonenkruid

meedoen

Vrijwel elke maand, en soms vaker, gaan we op pad om kruiden te plukken. Als je wilt, kun je mee. Voor het plukken en destilleren zijn we afhankelijk van de natuur en het weer. De kruiden moeten plukrijp zijn, het moet minstens 4 dagen droog geweest zijn en het mag niet te hard waaien. De exacte data kunnen we niet geven, maar op deze website en op de Facebookpagina schrijf ik de data. Je kunt je dan aanmelden via e-mail, Facebook of je belt of schrijft me even (0030-6951337205).

 

wat gaan we doen?

We vertrekken 's morgens tegen 9:00 uur. Plukken de kruiden en zijn tegen 12:00 uur weer terug in Kournas. We laten de kruiden in de schaduw rusten, zodat alle beestjes eruit kunnen lopen en maken intussen de destilleerketel klaar. We halen vers bronwater en zetten alle attributen klaar voor het opvangen van de etherische olie en de hydrosol.

Zodra alles klaar staat, doen we de kruiden in de ketel, steken we het gas aan en dan begint het wachten. We hebben even tijd voor een hapje en een drankje en na een uurtje zien we de eerste druppels hydrosol in de maatkan vallen. Al snel zien we ook het eerste laagje etherische olie op de hydrosol drijven.
 

Zodra de geur van de hydrosol en de olie minder wordt, draaien we de gaskraan dicht en stoppen we het proces. Meestal is dit na 3 tot 4 uur. Het is altijd weer spannend om te zien hoeveel etherische olie we hebben en hoe de geur is. De geur van de hydrosol is vaak zo anders dan de etherische olie, heel verrassend.

 

In de scheitrechter scheiden we de olie van de hydrosol en doen we etiketten op de flessen. We halen de ketel leeg en maken alles weer schoon voor de volgende keer.

Om ongeveer 16:00 uur zijn we klaar met de destillatie.

Barbara scheidt de etherische olie van de hydrosol
Arno vult de ketel met kruiden
kruiden destilleren
een zak vol tijm
de olie drijft op de hydrosol

Op dinsdag 10 oktober gaan we rozemarijn destilleren. Wil je hierbij zijn en zien hoe dit gebeurt?

Meld je dan aan bij Barbara: telefoon:0030-6951337205 (ook Whatsapp en Viber)  of schrijf via info@mandali-kournas.com

Je ziet ze in veel winkels met souvenirs: olijfolie zeepjes. In verschillende groottes, met verschillende geuren en kleuren. Al eeuwenlang worden in het Middellandse Zee gebied olijfolie zeep gemaakt en gebruikt.

Het belangrijkste bestanddeel is olijfolie en dat is hier volop aanwezig.

 

Generaties lang hebben vooral de vrouwen zeep gemaakt. Grootmoeders gaven het recept door aan hun dochters en deze vertelden het weer aan hun dochters. Totdat de industrie de productie voor een groot deel overnam.

Men vergat de recepten en verloor de kunst van het zeep maken.

 

Op Kreta zijn nog steeds enkele bedrijven die olijfoliezeep maken. Het maken van olijfoliezeep is niet moeilijk en nadat wij verschillende soorten zeep gemaakt hadden, waren we helemaal enthousiast.

En onze klanten ook. 

olijfoliezeep maken

olijfolie zeep met kruiden

Wij hebben verschillende soorten zeep gemaakt en ook diverse bestanddelen toegevoegd om een nog betere kwaliteit te krijgen.
Kruiden zoals tijm, lavendel of rozemarijn voegen we toe aan de zeep voor de werking van het kruid of voor de geur. We gebruiken hydrosol in plaats van water, zodat de zeep nog verzorgender wordt. Enkele zepen bevatten ook kokosolie (voor meer schuim) of bijenwas (voor een droge huid) of koffie (als extra anti-oxidant).
Wij maken alleen in zomerperiode olijfolie zeep, omdat het in de winter te koud en vooral te vochtig is om de zeep goed te laten uitharden.

Ons assortiment bestaat uit stukken zeep van ongeveer 100 gram, afzonderlijk verpakt. Op de bestellijst lees je de actuele voorraad.
Wil je zelf een keer olijfolie zeep maken? Meld je dan aan bij Barbara, om samen je eigen zeep te maken.

Je kunt haar bellen, 0030-6951337205 (ook WhatsApp en Viber) of schrijf even een berichtje via e-mail of Facebook.

olijfolie zeep met hydrosol en kruiden
olijfolie zeep uit Kournas
verschillende soorten olijfolie zeep uit Kournas

Je hebt ze vast wel eens gezien, de mooie postkaarten met ezels in Griekenland. En misschien heb je tijdens je vakantie op een van de Griekse eilanden wel eens een echte ezel gezien. Beladen met takken of een pakzadel met daarop een oudere vrouw of man op weg naar huis.


Tijdens onze vakanties op Kreta hebben wij ook een paar maal een ezel ontmoet en we vonden ze zo bijzonder. Tijdens ons werk in het toerisme was één van de meest gestelde vragen van de toeristen op Kreta: waar zijn nu de ezels?
Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk. De ezels zijn vervangen door de auto's. In 1950 waren er in Griekenland 508.000 ezels, in 1995 waren het er nog maar 95.000 en in 2008 waren het er nog geen 15.000. Op Kreta leefden in 2008 nog maar 1676 ezels en op dit moment zijn het er nog veel minder.
 

Onze ezels in  Kournas

ezels in Kournas

Een van onze wensen was een paar ezels, die meegaan om te wandelen, die ons helpen de kruiden en het water dragen. Zou het niet mooi zijn als we in Kournas weer ezels zouden zien? Ruim een jaar hebben we gezocht naar ezels. We wilden er graag 2, want een ezel is een gezelschapsdier en is niet graag alleen.  

In 2018 is het gelukt en werden Arno en ik de trotse eigenaren van 2 ezels, Eos en Cleo. In 2019 maakten Popy en Zoë de kudde compleet. 

 

We hebben ons goed geïnformeerd over deze bijzondere dieren en vooral Arno heeft met veel geduld en liefde onze ezels opgevoed en getraind, zodat ze gemakkelijk met ons en met anderen mee kunnen wandelen. 

Eos, de leidster van de ezels in Kournas
een ezel aan het werk in Kournas

Wil je meer weten over ezels in het algemeen?

Ik heb wat informatie voor je verzameld

ezel Cleo, de moeder van Zoë
Zoë, de jongste ezel in Kournas
Popy, de oudste ezel in Kournas

Wil je meer weten over onze ezels? Ze stellen zich graag aan je voor. Klik op de namen van de ezels voor een korte kennismaking.

Als je meer wilt zien over onze ezels kijk dan even op hun Instagram-account met veel foto's en video's.

een Griekse vrouw met een ezel

ezels aan het werk

Ruim 30 jaar geleden waren in Kournas de ezels in alle straten en op de velden te zien. Ze zorgden voor transport van takken, grondstoffen, water en ook van mensen.

 

In die tijd bestond Kavros nog niet en heette het gebied aan de kust “Paralia Kournas” (strand Kournas). In dit landbouwgebied verbouwden de boeren uit Kournas hun aardappels, watermeloenen, courgettes en ook heel veel pinda’s. Tijdens de oogst van de pinda’s werden de ezels volgeladen met de pinda’s, ze kregen een tik op hun achterste en liepen bergopwaarts naar Kournas, waar iemand de lading van de ezels haalde. De ezel kreeg dan weer een tik op zijn achterste en liep weer naar beneden, naar Kavros. Hij kende de weg.

 

In 2012 waren er in Kournas nog 3 ezels. Ze werden door hun eigenaren gebruikt als lastdier bij het vervoer van sprokkelhout en gereedschap. Een man gebruikte zijn ezel ook als vervoermiddel. Hij kon niet ze goed meer lopen, maar dankzij zijn ezel kon hij toch nog naar zijn grondstuk om dat te bewerken. 

Helaas zijn ook deze laatste 3 ezels gestorven.

een blonde ezel in Kournas
de laatste werkende ezel in Kournas
Antonis op zijn ezel op weg naar het veld

Waar ligt Kournas?

Kournas ligt aan de westkant van Kreta, aan de noordkust, op 5 kilometer van het strand van Kavros (Georgioupoli) en 4 km vanaf het Kournasmeer.

Aan de voet van de berg Dafnomadaras (1680 meter) ligt het dorp veilig op een hoogte van bijna 250 meter.

 

Hoe kom ik in Kournas?

Zie hier de routebeschrijving vanaf Rethymnon en kijk hier voor de routebeschrijving vanaf Chania.

uitzicht vanaf de bergen op het dorp Kournas

traditioneel dorp

Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in Kournas: de mannen van het dorp bespreken het nieuws van de dag in het kafenion, de vrouwen vragen elkaar wat ze zullen koken vandaag en de kinderen spelen veilig in de straat.

Wie een wandeling maakt door het dorp ziet veel oude en gerenoveerde traditionele huizen. De smalle straten zijn net breed genoeg om een ezel te laten passeren. Auto's rijden op de nieuwe, bredere wegen.
Buiten het dorp ziet u nog steeds de dames die de kruiden en wilde groenten plukken voor de dagelijkse maaltijd.

Belangrijk dorp

In 1583 werd Kournas al genoemd als een dorp met tal van activiteiten en het dorp heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Ottomaanse bezetting. In 1866 was Kournas het centrum van de Revolutionaire regering van Kreta en in 1897 was het de zetel van de Kretenzische Algemene Vergadering.

Het is een klein dorp dat nog het traditionele Kretenzer karakter behouden heeft: een klein dorpsplein met een prachtig uitzicht. Net als in veel andere dorpen in de gemeente Apokoronas, staat op het plein een standbeeld van een lokale held.

De moerbeibomen en de grote plataan op het plein zorgen voor heerlijke schaduw in de warme zomermaanden.


Op verschillende plekken in het dorp zijn er prachtige uitzichten. U ziet de Almyros baai, met de dorpen Georgioupolis en Kavros en over het glooiende landschap ziet u in de richting van Rethymnon de dorpen Kastellos, Dramia en Episkopi.
Ook de eerste bergen van de imposante Lefka Ori (Witte Bergen) zijn vanaf Kournas te zien. In de winter en het voorjaar zorgen de witte sneeuw op de bergtoppen en de blauwste hemel voor een spectaculair panorama.

 

Centrum

Er wonen ongeveer 550 mensen in Kournas. De meeste inwoners zijn hier geboren en veel ouderen komen oorspronkelijk uit de provincie Sfakia, in het zuiden van Kreta. Kournas is ook erg geliefd bij buitenlanders. Er wonen ongeveer 60 mensen uit verschillende Europese landen. Onder andere uit Duitsland, België, Engeland, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Roemenië en Rusland. In het centrum vindt u een kafenion, een bakkerij, een ouzeri, een keramiek winkel en drie restaurants. Ook de ezelswandelingen en kruidenwandelingen starten op het dorpsplein.

 

Er is ook een basisschool, die bezocht wordt door meer dan 120 kinderen uit Kournas en omgeving.

Vlak voor het centrum van het dorp ziet u het gemeenschapshuis met een groot plein en een podium waar in de zomer bruiloften, doopfeesten, toneelstukken en party's worden gevierd. In dit buurthuis bevindt zich een grote keuken voor het bereiden van de maaltijden voor de feesten.

 

Ook worden er dans- en muzieklessen gegeven en er is een uitgebreide bibliotheek met Griekse en buitenlandse boeken. Naast dit buurthuis is het voetbalveld en een kinderspeelplaats met verschillende speeltoestellen.
Tegenover de speeltuin ziet u de olijfolie fabriek, waar elk jaar, vanaf november, vrijwel dagelijks de olijven worden geperst.

waar bevindt zich het dorp Kournas

Kournas, een dorp met karakter

In de kleine dorpen van Kreta vind je de vriendelijke gastvrijheid en de trotse traditie van het ontvangen van gasten. De Kretenzers staan bekend om hun vrijgevigheid en hun hartelijke opname van reizigers, gasten en bezoekers. In Kournas kun je nog het eenvoudige dorpsleven meemaken, hier beleef je het echte Kreta, hier ruik je de verse kruiden, kun je (ver)dwalen in de olijfboomgaarden en proeven van de lokale producten, van olijven, olijfolie tot vers fruit, wijn en raki.

In het traditionele bergdorp Kournas zul je weinig toeristische activiteiten zien: er is geen reisbureau met georganiseerde trips, geen auto- of fietsverhuur, geen souvenirwinkels, zelfs een hotel vind je hier niet.
 
"Wat moet ik daar dan doen", denk je nu misschien. Nou, niets. Je hoeft in Kournas helemaal niets te "doen", gewoon genieten van het dorpsleven. Beleef de rust, de ruimte, het geluid van de kraaiende haan, de zingende vogels en de muziek van de geitenbellen. Hoor de groenteman die met zijn autoradio laat weten dat hij in aantocht is en zie de dorpsbewoners, die bezig zijn met het leven van alledag. 


dagelijks leven

In de zomermaanden speelt het dagelijkse leven in de bergdorpen zoals Kournas zich voornamelijk buitenshuis af: rondom het huis, in de tuin, op het balkon, op straat of op het stoepje voor het huis. Op het dorpsplein, op de terrassen van de tavernes en de kafenions (dorpscafés) zijn altijd wel bezoekers die de laatste nieuwtjes en roddels uitwisselen. Ook u bent welkom in de restaurants, de cafés of op een bankje op het plein om te ontdekken hoe het dorpsleven kan zijn.

activiteiten

Kournas is het hele jaar door een levendig dorp: in de zomer en ook in de winter is er live muziek in de tavernes, in het voorjaar organiseert de culturele vereniging een "schattenjacht", er zijn muziek- en dansvoorstellingen, er is zelfs een toneelvereniging die elk jaar een blijspel opvoert. In september worden op verschillende plaatsen in het dorp druiven geperst en in oktober begint het stoken van de "tsikoudia" (de Kretenzische raki) in de twee "Kazani's"


Op 16 augustus organiseert de Culturele Gemeenschap van Kournas haar jaarlijkse dorpsfeest op het plein van het gemeenschapshuis met een optreden van de populaire muzikant-zanger Nikos Zoiidakis.


Op 29 augustus vieren de dorpelingen het feest van St.-Johannes de Doper, samen met vrienden, familie en toeristen. Op het terras van de verschillende tavernes kunt u tot de vroege uurtjes genieten van live muziek en dans.

Stap op de bus, start de auto, grijp de fiets of de bromfiets, trek de wandelschoenen aan en kom naar Kournas.

Je bent van harte welkom!!!

de kinder speelplaats in Kournas
Stelios melkt zijn geit
Arno heeft grilldienst bij het Paasfeest in Kournas
de druiven zijn rijp om geperst te worden
feestavond met live-muziek in Kournas
een oud pand in ht dorp Kournas
Arno helpt Heronymus met zijn oude auto
de oude dame Elefteria heeft hout gepsrokkeld
het is druk op het dorpsplein in Kournas
schapen op de straat in Kournas

11 Kerken in Kournas

Het Grieks-orthodoxe geloof neemt in het leven van de Kretenzers een zeer belangrijke plaats in. De kerk en de vele kleine kerkjes en kapellen worden door de plaatselijke bevolking goed onderhouden.

 

In en rond Kournas bevinden zich 11 kerken en de meest bijzondere, en ook twee van de oudste Byzantijnse kerken op Kreta, zijn de Agia Irini en de Agios Georgios, gebouwd in 1200 na Christus. Op 23 april wordt de naamdag van de Agios Georgios kerk gevierd en op 4 mei viert men de naamdag van Agia Irini.

 

Helaas zijn deze 2 oude kerken niet open om te bezoeken. Alleen op de naamdagen zijn de kerken 's morgens vroeg open tijdens de dienst.

de Agios Georgios kerk in Kournas
de elf kerken van Kournas
23 april vieren we in Kournas de naamdag van Georgios bij de Agios Georgios kerk

23 april, naamdag van Georgios

Het eerste feest is op 23 april, als de naamdag van de heilige Georgios gevierd wordt bij de gelijknamige kerk in Kournas. Ook de Papas (priester) van het dorp heet Georgios, dus u snapt dat dit feest uitbundig gevierd wordt.

Na de kerkdienst in een van de oudste kerken van Kreta, is iedereen welkom op het pleintje bij de kerk waar de tafels en stoelen al klaar staan met het gezegende brood, pilaf-rijst, vlees en wijn.

 

dorpsfeest op 16 augustus

Op 16 augustus wordt het jaarlijkse dorpsfeest gevierd met een live-optreden van de beroemde muzikant en zanger Nikos Zoiidakis.

Op het plein bij het gemeenschapscentrum is plaats genoeg voor de honderden gasten, die tot de vroege uurtjes dit feest meevieren. En ook hier wordt natuurlijk uitgebreid gegeten, gedronken en gedanst.

 

29 augustus, naamdag van Johannis

Twee weken later, op 29 augustus vieren de dorpsbewoners en ook vele toeristen de naamdag van de heilige Johannis. Deze feestdag begint met een kerkdienst in de Agios Johannis kerk in de "achtertuin" van Kournas en 's avonds wordt de Hoofdstraat in het dorp omgetoverd in een groot feestplein met volop eten en drinken en natuurlijk muziek en dans.

 

andere feestelijkheden

Verspreid over het jaar zijn er nog een aantal feestelijke gebeurtenissen, zoals een schattenjacht, "live-muziek" bij de verschillende tavernes, het opzetten van de kerstboom en het inrichten van de kerststal en op 31 december bakt Arno de traditionele Nederlandse oliebollen.  

In Kournas bevinden zich drie restaurants, waar nog steeds de heerlijke, traditionele Kretenzer gerechten gekookt worden.

Vooral op zondag weet ook de lokale bevolking deze tavernes te vinden: het is dan behoorlijk druk, want meestal staat dan de "kokoretsi" of de "Kontosouvla" op het menu. Ook is er een ouzerie en er is een kafenion, waar je bij je drankje een klein hapje geserveerd krijgt.

 

Muziek en dans

In zomermaanden worden in vrijwel alle dorpen uitbundige dorpsfeesten georganiseerd en ook in Kournas valt er regelmatig iets te vieren.

Niet alleen de dorpsbewoners ook toeristen uit de omgeving komen graag naar de feesten. Dus als u in de buurt bent? Kom naar Kournas en vier met ons mee!!!

3 restaurants
Op het dorpsplein vindt u de taverne "Kournas", van Nikos en Maria Kokolakis; iets verderop, voorbij het plein ziet u aan de rechterkant de taverne "Kali Kardia", gerund door Andreas Anagnostakis en hier tegenover bent u welkom bij Babis Kouratoras in zijn taverne "Babis".
Naast taverne "Kournas" bevindt zich het café Αραξοβόλι en voorbij het dorpsplein, naast de bakker Polenta vindt u de ouzeri "Aetofolia". Verder bergopwaarts in de straat bevindt zich aan de rechterkant het kafenion van de familie Piperakis.

Dus honger hoeft u niet te hebben en uw dorst kan op veel plekken gelest worden.

Eind augustus vieren we in Kournas de naamdag van Johannis
in Juli vieren we in Kournas het dorpsfeest
taverne Kournas

Taverne "Kournas"
Al meer dan 25 jaar runnen Maria en Nikos Kokolakis de taverne "Kournas", ook bekend als "Kanarina". En al even zo vele jaren komen elke zomer toeristen uit allerlei landen weer even naar Kournas om de familie gedag te zeggen en te genieten van de traditionele Kretenzer kookkunsten van Maria en de grillgerechten van Nikos.
Het terras wordt in de zomermaanden soms zelfs spontaan gebruikt als dansvloer voor de bekende Kretenzer dansen. Op hun Facebookpagina lees je meer over deze familie-taverne.

ouzeri "Aetofolia"

Een café-ouzerie is een café waar men een drankje drinkt waarbij kleine hapjes geserveerd worden. U kent ze vast wel: opgerolde druivenbladeren, olijven, kleine kaasbroodjes, stukjes loukaniko (worst) etc.
De ouzeri in Kournas wordt gerund door de familie Dramilaris en heeft de naam "Aetofolia" (adelaarsnest).
Net als in het kafenion worden hier de laatste nieuwtjes verteld, de dagelijkse beslommeringen besproken en belevenissen gedeeld.

Cafe Ouzerie Aetofolia in Kournas

"Kali-Kardia"

De taverne "Kali Kardia" (het goede hart) is een begrip in Kournas. In 1959 openden Kosta Anagnostakis en zijn vrouw Evangelia de taverne en van heinde en verre kwamen de gasten om hier te genieten van de traditionele Kretenzer gerechten en de vele zelfgemaakte specialiteiten, zoals de "galaktoboureka" en de "kokoretsi".

Sinds enkele jaren wordt "Kali-Kardia" gerund door Andreas Anagnostakis, die samen met familieleden en een grote vriendengroep oude tijden doet herleven in Kournas. Op de menukaart staan heerlijke, gezonde Kretenzer gerechten, waaronder de "Kokoretsi" (alleen op zondag), de beroemde salade "Kali Kardia" en de "galaktoboureka".

Het weekend staat in het teken van muziek: plaatselijke en regionale muzikanten spelen in de zomerperiode op het terras en in de wintermaanden treden ze op in de taverne. Meestal beginnen de optredens na 21:00 uur, dus u heeft alle tijd om gezellig te eten met muzikale begeleiding. En natuurlijk wordt er op deze avonden ook "Kretens gedanst". Op de Facebookpagina lees je meer informatie over deze bekende taverne.

Taverne Kali Kardia in Kournas

Taverne "Babis"

Sinds enkele jaren is taverne "Babis" gevestigd tegenover "Kali Kardia" en liefhebbers van de traditionele Kretenzer keuken zijn hier aan het goede adres. De heerlijke salade "Babis" en op zondag de "Antichristo"  en de "kokoretsi" zijn maar enkele voorbeelden. Bij de ingang van de taverne heeft Babis een klein museum ingericht met bijzondere oude gebruiksvoorwerpen zoals de echte Kretenzer vlag, een uitgebreide stamboom, oude gebruiksvoorwerpen en nog veel meer.

De rustige wintermaanden gebruikt Babis voor het maken van de Kretenzer wandelstok, de "Katsouna", die door de herders nog steeds gebruikt wordt.

Ook bij taverne "Babis" wordt in de zomerperiode regelmatig live muziek georganiseerd en deze avonden duren vaak tot de vroege uurtjes. Op deze Facebookpagina lees je meer informatie over deze bijzondere taverne.

Kafenion Piperakis

Ruim 35 jaar geleden waren er in Kournas maar liefst 11 kafenions! De afgelopen jaren zijn veel inwoners uit Kournas vertrokken en is het kafenion van de familie Piperakis als enige overgebleven.
En het is niet zomaar een kafenion. Het heeft een wijnkelder, een kleine minimarkt voor de belangrijke dagelijkse levensbehoeften, het is het "postkantoor" van het dorp en in september worden hier duizenden kilo's druiven geperst.
De wijn van Piperakis is geliefd en wordt in veel Kretenzer restaurants geschonken en deze wijn wordt zelfs geëxporteerd. Sinds enkele jaren zijn er naast de rode wijn ook 2 witte wijnsoorten.

 

De eigenaar, Dimitri Piperakis is in 2021 op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was vroeger burgemeester van Kournas en hij kende bijna alles en iedereen. Zijn broer, Spiros en de andere familieleden zorgen er nu voor dat alles in en bij het kafenion goed verloopt. Maar Dimitri wordt nog door velen gemist.

 

In de zomer bent u welkom op het gezellige terras voor een kopje Griekse koffie, een biertje of een heerlijk glas wijn van het huis. 's Winters staat midden in het kafenion een houtkachel en worden alle nieuwtjes en belevenissen rond de warme kachel uitgewisseld.

Taverne Babis in Kournas
Kafenion Piperakis in Kournas

eten en drinken in Kournas

Dakos broodje
gevulde courgette bloemen
salade speciaal
wijnkelder in het kafenion  in Kournas

café-mezedopoleio  "Araxovoli"

Op de plek waar de winkel "Mandali" zich bevond hebben Maria en Anna uit Kournas hun café "Αραξοβόλι" (ankerplaats of  haven) geopend.  Hier kunt u terecht voor verschillende soorten koffie, frisdrank, een biertje of een raki. Ook kleine snacks, de zogenaamde "mezedes" staan op de menukaart. Zoals bijvoorbeeld gevulde wijnbladeren, olijven, "Sfakian pie", diverse groente- en vleesgerechten en ijs. Ook voor een ontbijt bent u welkom op het terras onder de plataan. Het café is open vanaf 7:00 uur totdat de laatste klant vertrekt.
 

cafe-ouzerie Araxoboli

Grote winkels waarin u uitgebreid kunt shoppen vindt u niet in Kournas. Er is op dit moment zelfs geen "minimarkt" meer in Kournas. Gelukkig komen het hele jaar vrijwel dagelijks handelaren met hun auto naar het dorp om hun waren te verkopen: groente en fruit, verse vis, kaas en yoghurt, kippen, kleding en schoenen, planten, bloempotten en potaarde, brood, vloerkleden, tuinstoelen, vloerkleden, alles komt voorbij.

Voor de andere boodschappen gaan we naar Kavros, Georgioupolis of naar de steden Rethymnon slechts 25 kilometer verderop of naar Chania, op 48 kilometer afstand.

Bakkerij en mini market
Voorbij het dorpsplein, aan de rechterkant van de straat had Mimi Polentas vele jaren zijn ambachtelijke bakkerij. Zijn zoon Pantelis runt nu de bakkerij en elke ochtend ligt het verse brood voor u klaar. Pantelis bezorgt elke ochtend brood in het dorp en in de omgeving van Kournas. Katerina, de vrouw van bakker Mimi, is verantwoordelijk voor de traditionele koekjes en de heerlijke, gezonde "koekstengels". Ook tijmhoning, koekjes en andere lekkernijen zijn hier verkrijgbaar. 

In Kournas is er geen mini market meer, maar in de bakkerij zijn nu een aantal dagelijkse levensbehoeften verkrijgbaar, zoals rijst, pasta, meel, melk, boter etc. Het assortiment wordt geleidelijk uitgebreid.

De bakkerij is elke dag geopend van 's morgens 8:00 uur tot 's avonds laat. Van 15:00 tot 17:00 uur is de bakkerij gesloten.

Kapsalon
Naast de bakkerij van haar ouders heeft Vivian haar kapsalon geopend. Dames, kinderen en heren kunnen hier terecht voor knippen, stylen en kleuren van hun haren.
Ook voor manicure, pedicure en bruidsmake-up kunt u bij Vivian terecht.
De kapsalon is geopend van 10:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 21:00 uur. Op zondag is de salon gesloten.

Kafenion Piperakis
Naast het kafenion kunt u nog een klein winkeltje ontdekken. Deze stamt nog uit de tijd dat er helemaal geen winkels in het dorp waren. Voor de belangrijkste levensbehoeften ging men toen naar het kafenion.
Het assortiment is niet meer zo uitgebreid als toen, maar ook nu zijn nog een aantal belangrijke eerste levensbehoeften zoals lucifers, meel, suiker en koffie hier te koop. Ook zijn eigen huiswijn, raki en olijfolie zijn hier te koop.
Het Kafenion is geopend van 18:00 tot ca. 22:00 of later.

de bakkerij en mini-markt in Kournas
de kapsalon in Kournas
de minimarkt naast het kafenion in Kournas

Mandali
Om deze pagina compleet te maken noem ik nog even "Mandali", de online-shop, die gevestigd is in Kournas. Diverse lokale producten, zoals olijfolie en tijmhoning zijn hier te bestellen.

Het bestelformulier vind je hier.

De eigenaar van Mandali, Barbara, organiseert samen met haar man Arno verschillende activiteiten in het dorp Kournas.

Op deze pagina lees je meer informatie hierover.

Mandali- e-shop in Kournas

winkelen in Kournas

Macraméros

In de winkel van Maria kun je terecht voor zelfgemaakte sieraden, artistieke macramé, keramiek, tassen, schoolspullen en nog veel meer. 

Zoek je een cadeautje voor iemand of wil je een op maat gemaakte macramé voorwerp? Dan ben jij bij Maria aan het juiste adres. 

De winkel is geopend vanaf 10:00 uur.

de minimarkt naast het kafenion in Kournas
de minimarkt naast het kafenion in Kournas

Wil je meer ontdekken in de omgeving van het strand van Georgioupolis en Kavros en ook genieten van het dorpsleven? 

Boek dan je volgende vakantie in Kournas. Verspreid door het dorp zijn mooie vakantiewoningen beschikbaar: voor alleengaanden, voor echtparen en vriendengroepen of voor grote en kleine gezinnen.

Ik heb informatie over een aantal vakantiewoningen in Kournas voor je verzameld, maar er zijn op de verschillende boekingpagina's nog veel meer te vinden.

Wie weet, misschien ontmoeten we elkaar deze zomer in het dorp. 

 

Wil je een indruk krijgen van het centrum van het dorp klik dan hier voor een plattegrond van Kournas.           

Vakantie in Kournas

 

Casa Belvedere
Dit complex bestaat uit een villa en 2 appartementen. De traditioneel gebouwde villa heeft 5 slaapkamers, een zwembad en een jacuzzi op het dakterras. Je hebt heeft een prachtig uitzicht en je verblijft in het centrum van het bergdorp Kournas. Er zijn 3 badkamers en de villa is geschikt voor maximaal 14 personen.

Het appartement op de begane grond heeft een terras en is volledig ingericht voor 8 tot 12 personen. Het appartement op de 1e etage heeft een zwembad op het dakterras en is geschikt voor maximaal 12 personen.

Villa Iasonis

Een prachtig gerenoveerd stenen woonhuis met traditionele elementen en moderne inrichting.

Op het terras heb je een prachtig uitzicht op de 'achtertuin' van het dorp. Ook hier kun je genieten in het zwembad op het dakterras. De villa bestaat uit verschillende woonunits.

Villa Acrothea

Deze in Kretenzer stijl gerenoveerde villa is in 2014 geheel opnieuw gemeubileerd en uitgebreid met een verwarmd zwembad. Een schitterend uitzicht op de zee en de bergen. Volop privacy en de rustige ligging maken uw vakantie onvergetelijk.

Ook in de wintermaanden is dit een prima verblijf. De vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur als het buiten kouder is.

Villa Karin
Deze villa is gebouwd in een dal aan de rand van het dorp, met een prachtige, kleurrijke tuin met zwembad en verschillende zonneterrassen. Ook op een winderige dag vind je hier een beschut plekje. De villa heeft 3 slaapkamers.

Villa Andreas

Een villa, mooi ingericht in Kretenzische stijl met een prachtig uitzicht op de bergen, een seizoensgebonden buitenzwembad, een tuin en accommodatie met airconditioning, en gratis wifi. Er is een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer. Er is een barbecue beschikbaar. Er is plaats voor 4 tot maximaal 10 personen.

Villa Aloni

Deze villa is geschikt voor een grote familie of een vriendengroep. Verspreid over 3 verdiepingen zijn er 5 slaapkamers. De villa is gebouwd in Kretenzer stijl met alle luxe die je wenst.

Er is een groot zwembad en in de schitterende tuin kunt gebruik maken van verschillende terrassen. De villa ligt aan de rand van het dorp.

villa casa belvedere in Kournas
villa casa belvedere in Kournas
villa Iasonas in Kournas
villa Iasonas in Kournas
villa Acrothea in Kournas
villa Acrothea in Kournas

nieuwsbrief

De Mandali Mail verstuur ik ongeveer één keer per maand en onderwerpen die in vorige nieuwsbrieven aan bod kwamen waren o.a. Kretenzer bergthee, oregano, hoe worden olijven geoogst en geperst? Wat is een komboloi? Hoe is het leven op Kreta in de winter? Hoe kies je een goede olijfolie. Hoe viert men Kerstmis op Kreta?

Ik houd je graag op de hoogte van nieuws over Kreta, het dorp Kournas en de omgeving (Georgioupolis, het Kournasmeer en Kavros) over de natuur, gebruiken en gewoontes op Kreta, mogelijkheden voor dagtrips in de omgeving en nog veel meer.

Wil je de Mandali Mail elke maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan via deze LINK

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en de lokale producten die wij aanbieden in onze online-shop in het dorp Kournas of wil je weten hoe het met ons en onze ezels gaat?


Meld je dan aan voor de Mandali Mail, een nieuwsbrief met nieuwtjes over Kreta, over Kournas en over ons en onze ezels. Met wetenswaardigheden, recepten, foto's, informatie over kruiden en nog veel meer.

Ken je dat? Je bent weer thuis na je vakantie op het grootste Griekse eiland Kreta en dan besef je dat je verschillende hoogtepunten op je vakantiebestemming niet hebt gezien of dat je door tijdgebrek je programma moest aanpassen. Of je bent bezig met het voorbereiden van je vakantie op Kreta en je wilt graag een paar trips plannen, maar je wilt niet de hele dag in de auto te zitten.

 

De reistijd op Kreta komt niet overeen met de reistijd in Nederland. In onze winkel "Mandali" in Kournas hoor ik elke week enthousiaste verhalen van toeristen die het prachtige eiland Kreta bezoeken: Het is hier zo mooi, veel natuurschoon, leuke authentieke dorpjes, vriendelijke mensen, gevarieerd landschap, mooie uitzichten etc. Maar er is vaak één nadeel, namelijk de reistijd. Met een gemiddelde snelheid van 80 kilometer per uur rij je in Nederland gemakkelijk een afstand van 80 kilometer. Dit lukt hier op Kreta dus niet altijd.

 

Maximum snelheid

Op Kreta is maar één snelweg, de "new national road", maar vergelijk dit niet met een snelweg in Nederland. Deze snelweg ligt aan de noordkust van het eiland en is maar op een paar plekken vierbaans. De maximumsnelheid is 90 kilometer per uur, maar op steeds meer plekken mag je maar 80 of 70 kilometer per uur rijden. Op drukke kruispunten en bij afritten is de maximumsnelheid vaak 60 kilometer per uur. De afstand van 80 kilometer op de snelweg duurt dus meestal veel meer dan een uur.

 

Camera

Camera's zorgen ervoor dat de meeste mensen zich ook aan de snelheid houden. Het kan even duren voordat je een boete thuis gestuurd krijgt, maar hij komt. En de mythe dat de camera's niet werken, klopt niet helemaal. Ze werken niet allemaal, maar we weten nooit welke wel en welke niet. Ook als je een auto huurt weten ze je te vinden. Het autoverhuurbedrijf ontvangt de boete en stuurt deze door naar de huurder of verrekent het met hem.

 

Rethymnon

Veel toeristen verblijven tijdens hun vakantie graag in de kleine stad Rethymnon aan de noordkust van Kreta, zo'n 75 kilometer ten westen van Heraklion en ook ongeveer 80 kilometer ten oosten van Chania. Rethymnon ligt heel centraal op Kreta en direct aan de snelweg. Vanuit Rethymnon rij je dus gemakkelijk en snel naar het westen of oosten. Er is hier ook een hele goede secundaire weg naar het zuiden. Wil je tijdens je vakantie veel plaatsen bezoeken in het centrale deel van Kreta, dan is deze stad een goede uitvalsbasis.

 

Secundaire wegen

Op de secundaire wegen op Kreta mag je maximaal 70 kilometer per uur rijden. Veel wegen zijn de laatste jaren opnieuw geasfalteerd en verbreed. Maar meestal mag je blij zijn als je op deze wegen 50 kilometer per uur bereikt. Op veel wegen is nog achterstallig onderhoud, met gaten en kuilen in de weg, of de weg is soms onverwacht smal, doordat een deel van de weg ontbreekt. Ook kronkelen deze wegen vaak door het prachtige landschap of gaan de wegen steil bergopwaarts, waardoor inhalen bijna niet mogelijk is.

 

Drukke wegen

De snelweg wordt vaak gebruikt door toeristen om snel van A naar B te komen. Ook bussen env rachtwagens maken zo veel mogelijk gebruik van deze weg. Vooral in de ochtenden tussen 8.30 uur en 10.00 uur is het druk en in de namiddag na 17.00 uur is er ook weer veel verkeer op de snelweg. Er zijn geen files zoals in Nederland, maar het kan zijn dat je kilometers lang niet sneller kunt rijden dan zo'n 40 kilometer per uur. Wil je verder weg reizen op Kreta, vertrek dan 's morgens vroeg of neem bijvoorbeeld een alternatieve route via de secundaire weg en rij dan terug via de snelweg (of vice versa). Of blijf overnachten en rij de volgende dag weer terug.

 

Wegenkaart

In elke huurauto ligt meestal een wegenkaart van het hele eiland. Deze kaart is handig om een overzicht te krijgen en de meest belangrijke wegen staan er op. Maar voor een echte ontdekkingsreis in het binnenland is deze kaart niet geschikt. Wij gebruiken zelf graag de wegenkaarten van “Anavasi” als we met de auto onderweg zijn op onbekend terrein. Deze zijn gedetailleerd en up-to-date.

 

Google Maps

Ook Google Maps is een goede hulp op het eiland en wordt door veel toeristen gebruikt. Sinds een paar jaar is het internet op Kreta sterk verbeterd en heb je bijna overal bereik. Alleen in bergachtig gebied wil de verbinding wel eens wegvallen, maar meestal gaat het iets hoger op de berg weer prima. Soms stuurt Google je via verrassende routes en richtingen naar je bestemming, maar dit zorgt vaak voor leuke ontdekkingen. In veel huurauto’s is navigatie aanwezig, zodat je gemakkelijk je route kunt uitstippelen.

 

insider-tip

We moeten regelmatig mensen ophalen van of wegbrengen naar het vliegveld in Heraklion en rijden dan meestal via de "new national road". Maar wij hebben ervaren dat het vanaf Rethymnon 15 minuten langer duurt via de "old national road "(de oude snelweg). Deze route naar Heraklion is veel leuker, ontspannener en gevarieerder en het is veel minder druk.

 

Tip van toeristen

Ik ontmoet in onze winkel vaak toeristen die een dagje er op uit zijn met hun auto en als ik ze vraag wat hun plan is voor de rest van de dag. Krijg ik soms het antwoord: “ We rijden gewoon ergens heen en zien wel waar we uitkomen”. En dan denk ik: "Yes, ze zijn er nog, de mensen die zich laten verrassen". Zo’n autorit levert namelijk vaak de mooiste ontdekkingen en unieke ervaringen op en die lees je niet in de toeristengidsen.

 

Informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over Kreta? Neem een kijkje op onze website, onze Facebookpagina of kom ons bezoeken in Kournas, bij een van de verschillende activiteiten die we organiseren.

BLOG

Veel mensen die op Kreta hun vakantie doorbrengen zijn vaak bijzonder verrast door de veelzijdigheid van het eiland: Kreta heeft alles: mooie, ongerepte natuur, bergen en hoogvlaktes, zee en meren met zoet water, pittoreske dorpjes en grote steden, simpele kamers te huur en luxueuze hotels, veel zonne-uren en soms heftige regenbuien.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vriendelijke, gastvrije bevolking, het heerlijke, gezonde eten, de relaxte levensstijl en nog veel meer...
En met deze verrassing begon ook onze eerste kennismaking met Kreta.

 Het begon met een vakantie op Kreta

Sinds 2000 kwamen we elk jaar naar Kreta om te genieten van een heerlijke ontspannen, maar ook sportieve vakantie. Op een gegeven moment kwamen we zelfs 2 keer per jaar: in mei en in september. En elke keer als we aankwamen op het vliegveld en we de warme Kretenzer lucht inademden hadden we het gevoel dat we thuis kwamen. En ook elke keer als we weer terug naar Nederland gingen viel het afscheid nemen zwaar.
 
Tijdens een van onze vakanties op Kreta vroegen we ons af of het mogelijk zou zijn op dit mooie eiland te gaan wonen (en te werken). We hebben toen bij veel Kretenzer vrienden en kennissen informatie gevraagd en ook mensen die hier al woonden en werkten hebben we het hemd van het lijf gevraagd.

Op deze website over onze online shop "Mandali" in Kournas, staat al veel informatie over ons en ons leven hier op Kreta. Maar Arno en ik hebben nog zoveel meer te vertellen over onze ervaringen op dit bijzondere eiland.

Via dit BLOG willen we onze belevenissen graag met je delen. Ook handige tips en informatie over Kreta kun je hier vinden.  

Emigreren naar Kreta

Hoe spannend is het om naar het buitenland te vertrekken? Je familie, vrienden, lieve kennissen achterlaten in Nederland? Doen we het wel of doen we het niet? En wat als het niet goed gaat? Allemaal vragen die door ons hoofd spookten in 2008 en 2009. Arno heeft in 2009 drie maanden in een hotel in Kavros (Georgioupolis) gewerkt om te kijken hoe dit beviel. Het was duidelijk heel anders dan we gedacht hadden. Lange werkdagen, hard werken, communicatiestoornissen door de vreemde taal, onregelmatige loonbetaling, andere werkcultuur, ander klimaat etc. Maar dit was geen reden om ons besluit te veranderen: wij gaan emigreren naar Kreta.

In 2010 zijn we vertrokken met de meest belangrijke dingen in ons autootje en op 1 maart kwamen we aan op Kreta. 
 
Het normale leven op Kreta
Wij wonen nu alweer 13 jaar op Kreta en veel mensen vragen ons of het leven op Kreta ons bevalt en hoe het nu eigenlijk is. Wij kunnen alleen maar zeggen dat wij absoluut geen spijt hebben van onze beslissing om hier te gaan wonen en werken. Het bevalt ons prima, we voelen ons hier thuis in het dorp Kournas, hebben genoeg vrienden en kennissen, we genieten van het werk met onze online shop Mandali, we zijn dol op onze 4 ezels, we gaan graag met natuurliefhebbers aan de wandel en we delen graag onze kennis over de kruiden met onze gasten.
 
13 jaar later
We kijken terug op een periode waarin we hebben genoten, gejuicht en gelachen, maar we hebben ook wel gehuild en gebaald. We waren soms verdrietig, maar ook vaak heel gelukkig. Natuurlijk missen we familie en vrienden die in Nederland wonen en soms zouden we willen dat we hen op hoogtijdagen even spontaan kunnen bezoeken. Of op moeilijke momenten even een troostbezoek brengen. Dit kan helaas niet, maar gelukkig hebben we tegenwoordig snel internet en kunnen we via allerlei sociale mediakanalen toch contact hebben met onze dierbaren. En tijdens de echte bezoeken hier en in Nederland genieten we van quality-time met elkaar. 


In de afgelopen jaren hebben we veel bereikt, hebben we ook de nodige problemen moeten oplossen en hebben we heel veel geleerd. We hebben ons goed aangepast en het gaat ons goed. Kortom, wij voelen ons hier prima op onze plek!


 Onze ervaringen op Kreta
Wil je meer lezen over onze ervaringen op Kreta, ons leven hier of wil je iets meer weten over Kreta in het algemeen? In de blogs hieronder heb ik over verschillende onderwerpen al iets geschreven en er volgen nog meer. 

 

In 2016 hebben Arno en ik een interview gegeven aan de Overijsselse krant "De Stentor". Je kunt deze HIER zien. Ook de Duitse "Griechenland Zeitung" heeft aandacht besteed aan onze activiteiten in Kournas. Klik HIER om deze te lezen.

 

Op het YouTubekanaal van Kreta-TV zijn ook enkele interviews (in de Duitse taal) met ons te zien. In dit interview beantwoorden we 10 vragen over onze emigratie naar Kreta en in dit interview leggen we uit wat er is veranderd aan de winkel Mandali en wat onze toekomstplannen voor dit jaar zijn.

De omgeving van Kournas heeft genoeg te bieden voor een onvergetelijke vakantie of een leuke dag trip. 

De meest interessante activiteiten heb ik op deze pagina voor je verzameld. Ook meer algemene en nuttige informatie over Kreta vind je op deze pagina.

Onze keus

tips, advies, informatie over Kreta en Kournas

Wandelgids over het gebied Kato Poros, Petres, Embrosneros en Mousellas rivier

 

Houd je van wandelen in het gebied rondom Kournas? Dan is de nieuwe wandelgids van Victor Law misschien een aanrader voor je. Victor woont in Kastellos, een dorpje naast Kournas, en hij beschrijft in zijn gids vele wandelingen in een ruim gebied rondom Kournas. Zelfs een "coast to coast" wandeling staat er in. Je kunt de wandelgids hier lezen en eventueel downloaden voor eigen gebruik.

Video's over Kreta

Omdat filmbeelden nog meer kunnen vertellen, geef ik je ook een aantal links van mooie video's over Kreta, die kunnen helpen bij het maken van je vakantieplannen.

Een spectaculaire dag trip beleef je met "Georgioupolis Jeepsafari"

 

Stelios laat je het echte Kreta ontdekken en maakt deze dag onvergetelijk.

Voor een sportief dagje uit kun je terecht bij "Nikos rent-a-bike" in Kavros.

 

Hij zorgt dat je met een fiets met veel versnellingen of een e-bike en een handige routekaart gemakkelijk de heuvels op en af kunt fietsen.

Droomde je er altijd al van om met zonsondergang op een paard over het strand te galopperen, of om te zwemmen met een paard? Vlak bij Kavros vind je de "manege Zoraïda" en hier kun je diverse paardrij-tochten boeken. 

cretanbeaches 

Biedt veel meer informatie dan alleen de stranden en heeft ook een handige reizen app: my cretan guide.

Botanical Park
Waar fruitbomen, kruiden, planten en bloemen groeien in een paradijselijke 

omgeving.

flowers of Crete
prachtige foto's en veel informatie over de speciale en de endemische bloemen op Kreta.

discover Crete
een pagina met veel informatie over het plannen van je vakantie op Kreta. 

Je hoeft niet urenlang te reizen om het echte Kreta te ontdekken. 

Ook in de omgeving van Kournas zijn er mogelijkheden voor avontuurlijke uitstapjes.

Een aantal zeer goede websites met informatie over Kreta en de mooie natuur zijn de volgende:

Op het You Tubekanaal van  Kreta TV vind je veel video's over Kreta en ook over de gemeente Apokoronas.

Op de website van Περιφέρεια Κρήτης zijn verschillende promotiefilmpjes van Kreta te zien.

Voor de wintersportliefhebbers zijn er sfeervolle video's te zien op het kanaal van Pierra Creta.

Deze mooie video over een gedeelte van Kreta is gemaakt door Bert Christiaens.

Als je vragen hebt over Kreta, stuur me een e-mail of een berichtje via Facebook en ik help je graag.

Ook suggesties, aanvullingen of interessante informatie die je wilt delen zijn altijd welkom.


Ik hoop dat je inspiratie hebt gekregen voor je volgende vakantie naar Kreta en wens je alvast veel voorpret bij de voorbereiding.

wandelen in de gemeente Apokoronas

Ook in andere dorpen in de gemeente Apokoronas zijn volop mogelijkheden om te wandelen. Op de website van Discoveronfoot zijn verschillende wandelboekjes te bestellen. Met korte en langere wandelingen. 
 

Vorig jaar zijn ook verschillende hiking trails gemarkeerd met rood-witte strepen. Deze Chania Trails kun je vinden op de website van Avenza. Met de app op je mobiele telefoon kun je (ook offline) de routes wandelen.

2000

Onze eerste vakantie naar Kreta was in 2000 en toen verbleven we in Gouves, in en appartement van Michalis en zijn familie met de naam "John and Mary".

Wil je lezen hoe onze eerste kennismaking met Kreta was? Klik dan hier voor een verslag met enkele foto's, nog gemaakt met een filmrolletje.

Helaas is de kwaliteit van de foto's niet zo goed.

Op zoek naar vakantiefoto's kwam ik de reisverhalen van onze vakanties naar Kreta tegen. Hoe leuk is dat! 

De foto's moesten even wachten, want ik wilde eerst even lezen. Alsof het gisteren was en niet al ruim 20 jaar geleden.

 

Omdat veel mensen ons regelmatig vragen hoe we toch op Kreta zijn terechtgekomen, heb ik onze vakantie-ervaringen in een nieuw jasje gestopt en deel ik ze graag met je.

 

onze vakantie belevenissen op Kreta

2001

In 2001 was Kreta weer onze vakantie-bestemming. Nu gingen we naar de zuid-oostkust en verbleven we in Mirtos, Achlia en Agia Fotia.  Wil je lezen wat we hier beleefden en wat we in deze vakantie gezien hebben? Klik dan hier voor een verslag.

Ook deze foto's zijn nog gemaakt met een filmrolletje, dus kwalitatief niet zo geweldig.

2002

Ook in dit jaar werd Kreta weer onze vakantiebestemming. Deze keer ontdekten we de "Wild-West" van Kreta en waren we in Paleochora, Loutro en Georgioupolis. Onze ervaringen en belevenissen aan de andere kant van het eiland lees je hier.

En ook in dit jaar gebruikten we nog een fototoestel met filmrolletjes, dus de kwaliteit van deze (gescande) foto's is niet zo goed.

2003

In mei gingen we weer naar Kreta om te genieten van een heerlijke vakantie.

Dit jaar begonnen we weer in Georgioupolis, maar waren we ook in Plakias en Loutro. Voordat we weer teruggingen naar Nederland bezochten we ook nog ons 1e vakantieadres in Gouves. En ook nu maakten we nog foto's met een analoge camera. Wil je lezen waar we waren en wat we beleefden? 

Lees dan hier verder.

2004

Ook dit jaar was onze vakantiebestemming Kreta. En voor het eerst zouden ook onze zoon en dochter een week met ons meegaan. We wilden hen graag laten meegenieten van al het moois dat Kreta te bieden heeft. We waren in Georgioupolis, in Loutro, in de steden Chania en Rethymnon en hebben ook veel kilometers in de omgeving van Georgioupolis gereden en gelopen.

Onze ervaringen en belevenissen lees je hier.

2005

Dit jaar gingen we niet alleen naar Kreta, maar waren we ook een paar dagen in Nafplion op het vaste land van Griekenland.

Op Kreta waren we in Georgioupolis en in Loutro en gingen we ook naar het westen van het eiland. Daar bezochten we Elafonissi, Elos en aan de noordkust Skoutelonas en Afrata. Ook liepen we in verschillende kloven. Wil je lezen wat we in deze vakantie hebben meegemaakt, lees dan hier verder

Onze vakanties op Kreta

Kreta

Onze zomervakanties hebben we, samen met onze kinderen, meestal doorgebracht in Nederland en Frankrijk. We waren dol op kamperen, hoe primitiever, hoe beter.  Een keer hebben we zelfs de fietsen meegenomen op het dak van de auto.

 

Toen onze kinderen niet meer mee gingen op vakantie en we niet meer gebonden waren aan de schoolvakanties, gingen we op zoek naar een andere vakantiebestemming. We wilden wel eens naar Griekenland. Daar waren we nog nooit geweest. Onze keus viel toen op het eiland Kreta, een groot eiland met veel mogelijkheden voor wandelingen, uitstapjes, met een mooie natuur, lekker eten en veel zonne-uren.

 

Dat onze vakanties op Kreta zoveel impact zou hebben op ons verdere leven hadden we toen niet kunnen vermoeden.

Waar we op Kreta waren en wat we daar beleefden lees je hieronder:

2006

Dit jaar organiseerden we in mei een wandelweek in Loutro met een leuke groep wandelaars en hierna bleven we nog 2 weken in het westen van het eiland.  We waren in Georgioupolis en weer in de buurt van Kolymbari. In Rodopos werden we uitgenodigd voor een kopje koffie, die we niet opgedronken hebben. Wil je lezen wat we in deze vakantie hebben meegemaakt, lees dan hier verder

contact

Wij willen graag groeien met onze online-shop Mandali en de activiteiten die wij organiseren in Kournas en willen graag meer naamsbekendheid krijgen. Wij doen daarom een beroep op jou om ons te helpen.
We vinden het fijn als je bijzondere belevenissen, fijne ervaringen, mooie avonturen of leuke herinneringen wilt delen via de verschillende sociale media, zoals Facebook en Instagram. Ook een review op  Tripadvisor of Google helpt ons erg goed om beter gevonden te worden.

 

Wij doen onze best om jou zo goed mogelijk te informeren, en als je tips hebt voor verbeteringen, dan lezen wij dat graag.
 

Hoe kom ik in Kournas?
Ben je in de omgeving van Rethymnon of Chania met vakantie en wil je een keer naar Kournas komen? Met een huurauto volg je de National Road in de richting van Georgioupolis of het Kournasmeer en hierna volg je de borden naar Kournas.
Ook met de lijndienst bus is Kournas te bereiken. De bus stopt aan de National Road in Kavros (Paralia Kournas), bij het SILK-benzinestation. Om dan naar Kournas te gaan kun je in Kavros een taxi nemen of je gaat te voet. Het is ongeveer 5 kilometer.
De taxistandplaats is in de winkelstraat naast het treinstation of je vraagt bij het benzinestation of ze een taxi willen bellen.

Hoe kun je ons bereiken:
Per telefoon: 0030-6951337205 (ook WhatsApp en Viber) en via e-mail, Facebook, Instagram en YouTube.
Ook voor bestellingen kun je ons bellen of schrijven. Het bestelformulier vind je HIER


Wij wonen in het dorp Kournas en onder ons huis hebben we ook ons magazijn met onze winkel voorraad.  Wil je een bestelling zelf meenemen in je koffer?
Bel of schrijf ons en we maken het voor je klaar. Je kunt je bestelling bij ons thuis ophalen of we bezorgen het op je vakantieadres.


Graag tot ziens in Kournas. 

Routebeschrijving naar Kournas

Vanaf Rethymnon volg je deze route en vanaf Chania volg je deze route