lokale producten Kournas

kunst, sieraden en meer

activiteiten en wandelingen

In onze winkel vindt u olijfolie, honing, raki, raki-likeuren, olijven, kruiden, essentiele oliën, olijfzeep en verzorgingsproducten van lokale producenten.
 

Alle producten worden geproduceerd in kleine bedrijven met respect voor moeder natuur.

In het landelijke gebied van Kournas ontdekt u een verscheidenheid aan bloemen, bomen,  kruiden en "wild-life" 

 

U kunt hier wandelen in en rond het dorp, u ontdekt het wandelpad "Azilakas Straat", of u gaat mee wandelen met ons en onze ezels.

wandelen
lokal producten
art
Mandali winkel

 extra virgin olijfolie, honing en andere lokale produkten uit Kreta

In het centrum van het dorp Kournas, 4 kilometer ten noorden van het Kournasmeer en 7 kilometer vanaf Georgioupolis  vind je de winkel "Mandali".
Hier koopt u olijfolie van Kreta en tijmhoning rechtstreeks van de boer.
Ook andere lokale producten uit Kreta en unieke items gemaakt door ambachtslieden, lokale kunstenaars en kleine producenten zijn hier te koop.

 

Barbara, uit Nederland, opende de winkel in 2016 met als doel de lokale boeren, de ambachtslieden en kunstenaars te ondersteunen en het kleine, traditionele bergdorp Kournas levendiger te maken.

 

Kom naar Kournas om te proeven en overtuig jezelf!


Voor Informatie over het dorp Kournas, vakantieaccommodaties, evenementen en activiteiten kunt u ook terecht  bij Mandali. Barbara helpt u graag om uw vakantie op Kreta onvergetelijk te maken.

Geïnspireerd door de natuur en gemaakt van natuurlijke materialen: dat zijn de symbolen van de kunst en sieraden in Mandali. 

 

De postkaarten, schilderijen,  schat-kisten, mandala-kaarten, kaarsen en cadeau artikelen zijn allemaal handgemaakt en uniek. 

Mandali is open van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00

en op zaterdag van 10:00 tot 14:00

winkel binnen

videos van Mandali

 op YouTube

abonneer je op de Mandali Mail

Volg ons op  Facebook

Mijn naam is Barbara, ik kom uit Nederland en samen met mijn man Arno bracht ik vele heerlijke vakanties door op Kreta. We reisden over het hele eiland en genoten van de prachtige natuur, de gastvrije Kretenzers, het heerlijke, gezonde eten en het fijne klimaat. We bezochten bijna alle bekende dorpen en steden, attracties en "places-to-be". Elke keer ontdekten we weer bijzondere plekken, ontmoetten we lieve, buitengewone mensen en waren we onder de indruk van alle aspecten van dit prachtige eiland.

 

In het zuid-westen van Kreta organiseerden we een aantal wandelvakanties en in 2010 maakten mijn man en ik onze droom waar en verhuisden we naar Kreta.


De prachtige, groene gemeente Apokoronas in de prefectuur Chania  had onze voorkeur. We vonden een huis in het kleine, traditionele dorp Kournas, op slechts 4 kilometer van het Kournasmeer en maar 5 kilometer vanaf "Paralia Kournas", het brede, lange zandstrand van Georgioupolis-Kavros

 over Mandali en mijzelf

Barbara

het traditionele dorp  Kournas

Ik geniet van het leven in het kleine dorp Kournas en tijdens mijn werk in het toerisme heb ik ook gemerkt dat toeristen graag de traditionele bergdorpjes bezoeken. Maar soms geeft dat ook obstakels: waar kun je de auto parkeren, wat kun je er doen, wat kun je er bezoeken, enz.

 

Dus ik begon te denken: het dorp Kournas zou meer bezoekers moeten kunnen krijgen en zou een beetje meer "alive and kicking" kunnen worden. Bezoekers zouden de kans moeten krijgen om het dagelijkse dorpsleven te ontdekken. Maar hoe?

logo

Met veel steun (en hard werk) van mijn man, kwam mijn droom uit en in maart 2016 was mijn winkel een feit: "Mandali, local products and more ..." 
Op zoek naar een naam voor mijn winkel koos ik voor "Mandali". Dit woord is afgeleid van Mandala, dat in de oude taal Sanskriet staat voor: cirkel, verbinding, gemeenschap.

"Mandali" betekent een kring van mensen die samen dansen.

Het logo, de cirkel van het leven, vond ik er goed bij passen.

 En ... ik hou van tekenen en kleuren van mandala's.

Ik kreeg een idee en hiermee kreeg ik de kans om de studie " Women Inovaters for Social Businesses in Europe" te volgen bij de ESA (European Sustainable Acadamy) in Drapanos, hier op Kreta. Ik heb veel geleerd over het starten van een sociale onderneming en langzaam werd mijn idee een plan en

uiteindelijk werd het werkelijkheid.

Ik zou beginnen met het openen van een winkel in Kournas, waar ik de lokale produkten zoals olijfolie en honing kan verkopen. rechtstreeks van de boer en de producent. 

Ook zou ik bezoekers en toeristen informatie kunnen geven over Kournas: wat te doen, wat te bezoeken, wat te ontdekken etc.

 

Activiteiten in Kournas

In de toekomst wil ik graag de activiteiten uitbreiden in samenwerking met de dorpsbewoners. Ik denk dan aan kookcursussen, kruiden plukken, workshop Kretenzer dansen, boeren helpen met olijven oogsten, druiven persen, de oprichting van een museum met oude gereedschappen, foto's en verhalen van vroeger.

Op deze manier kan Kournas weer springlevend worden en kan de lokale bevolking de kans krijgen hun kennis, hun talenten en hun verhalen te delen.

 

ezels

Een van mijn wensen was dat ik graag weer ezels wilde terugzien in Kournas

en dat is  gelukt. In 2018 hebben we 2 ezels gekocht en vorig jaar kwamen er een geadopteerde ezel en een veulen bij. 

Mandali in Kournas

Kournas

het lijkt me leuk u te ontmoeten bij Mandali aan de "story table"

storytable

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten van Mandali en de laatste nieuwtjes uit Kournas?

Meld u dan aan voor de Mandali Mail 

wij en de ezels

 ezels in Kournas

Barbara, Bartje en Mandali

Op zoek naar vakantiefoto's kwam ik  de reisverhalen van onze vakanties naar Kreta tegen. Hoe leuk is dat!

De foto's moesten even wachten, want ik wilde eerst even lezen. Alsof het gisteren was en niet 20 jaar geleden.

 

Omdat veel mensen ons regelmatig vragen hoe we toch op Kreta zijn terechtgekomen, heb ik onze vakantie ervaringen in een nieuw jasje gestopt en deel ik ze graag met jullie.

 

Onze vakanties hebben we, samen met onze kinderen, meestal doorgebracht in Nederland en Frankrijk. We waren dol op kamperen, hoe primitiever, hoe beter en meestal boekten we ergens een kampeerplek op een camping en reden we met een volgepakte auto midden in de nacht weg. Een keer hebben we zelfs de fietsen meegenomen op het dak van de auto.

 

Kreta

Toen onze kinderen niet meer mee wilden op vakantie en we niet meer gebonden waren aan de schoolvakanties, gingen we op zoek naar een andere vakantiebestemming. We wilden wel eens naar Griekenland. Daar waren we nog nooit geweest. Onze keus viel toen op het eiland Kreta, een groot eiland met veel mogelijkheden voor wandelingen, uitstapjes, een mooie natuur en veel zonne-uren.

 

Dat onze vakanties op Kreta zoveel impact zou hebben op ons verdere leven hadden we toen niet kunnen vermoeden.

onze vakanties op Kreta

2000

Onze eerste vakantie naar Kreta was in 2000 en toen verbleven we in Gouves, in een appartement van Michalis en zijn familie met de naam "John and Mary".

 

Wil je lezen hoe onze eerste kennismaking met Kreta was?

Klik dan hier voor een verslag met enkele foto's, nog gemaakt met een filmrolletje. Helaas is de kwaliteit van de foto's is niet zo goed.

Wil je weten hoe ons leven op Kreta er nu uitziet?

Kijk dan op de BLOG pagina

gallery/mandali-samariakloof

2001

In 2001 was Kreta weer onze vakantie-bestemming.

Nu gingen we naar de zuid-oostkust en verbleven we in Mirtos, Achlia en Agia Fotia. 

 

Wil je lezen wat we hier beleefden en wat we in deze vakantie gezien hebben?

Klik dan hier voor een verslag. Ook deze foto's zijn nog gemaakt met een filmrolletje, dus kwalitatief niet zo geweldig.

gallery/mandali-anidrii-kloof
gallery/mandali-kloof-mirtos

2002

Ook in dit jaar werd Kreta weer onze vakantiebestemming.

Deze keer ontdekten we de "Wild-West" van Kreta en waren we in Paleochora, Loutro en Georgioupolis.

 

Onze ervaringen en belevenissen aan de andere kant van het eiland lees je hier.

En ook in dit jaar gebruikten we nog een fototoestel met filmrolletjes, dus de kwaliteit van deze (gescande) foto's is niet zo goed. 

2003

In mei gingen we weer naar Kretra om te genieten van een heerlijke vakantie.

Dit jaar begonnen we weer in Georgioupolis, maar waren we ook in Plakias en Loutro. Voordat we weer teruggingen naar Nederland bezochten we ook nog ons 1e vakantie adres Gouves.

 

En ook nu maakten we nog foto's met een analoge camera. Wil je lezen waar we waren en wat we beleefden? Lees dan hier verder.

 

gallery/mandali-kloof-aradena-het-eind

Olijfolie, honing en meer lokale produkten

olijfolie

honing

Raki likeuren

kruiden

Raki "tsikoudia"

De streekproducten met het "Kournas" label zijn rechtstreeks afkomstig van de boeren en de kleine producenten in Kournas en omgeving. Ik ben er trots op om u eerlijke producten aan te bieden met een hoge kwaliteit voor een goede prijs.
Uiteraard kunt u alle producten proeven en proberen, zodat u weet wat u koopt.

Kreta is beroemd om de tijmhoning en deze zeer smaakvolle honing  is te koop bij Mandali.

In Kournas hebben we een aantal imkers die hun bijenkorven neerzetten in de gebieden waar veel tijm bloeit.

U  kunt deze honing ook bij Mandali proeven.

olijfolie

wijnen

De Kretenzer wijnen worden steeds bekender en ook in de omgeving van Kournas zijn er veel wijngaarden.

De rode en witte wijn zijn erg populair, en in de warme zomer drinken steeds meer mensen ook de rose wijn.

olijven

Het meest bekende kruid van Kreta is de tijm, maar er groeien hier nog veel meer gezonde en smakelijke kruiden. Niet alleen voor gebruik in het eten, ook voor een gezonde thee zijn ze erg geschikt.
Heel bekend en gezond zijn de "Diktamos" en de "Malotira", de Kretenzische bergthee.

lavendel olie

raki
raki met koffie
olijven
wijn
kruiden
lavendel

olijfolie zeep

Net buiten Kournas, bevindt zich de kleine boerderij "Lavender Way", waar Gill en Derek op ecologische wijze de kleur- en geurrijke lavendel verbouwen.
Ze produceren 3 soorten essentiële lavendel olie en een verfrissende aromatische lavendel spray.

fisika

Op zoek naar artikelen om het assortiment in Mandali uit te breiden heb ik een aantal speciale producten gevonden die in kleine bedrijven op Kreta gemaakt worden.

lokale producten uit Kreta

De olijfolie "Kournas" wordt geproduceerd in de olijfolie-fabriek in het dorp. De olijven groeien in de buurt van het dorp en voor de boer en zijn gezin is de kwaliteit van de olijfolie erg belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de bomen en vruchten gezond blijven op een natuurlijke manier, zonder het gebruik van chemicaliën.

De traditionele drank raki wordt op Kreta "tsikoudia" genoemd en het wordt gedestilleerd uit de druivenschillen die overblijven na het druivenpersen.

Het is een sterke drank, het bevat bijna 40% alcohol. Een goede raki herkent u aan de smaak en geur van de druiven.

Veel mensen vinden de raki te sterk.

Maar met fruit, kruiden of honing toegevoegd wordt het een heerlijke zoete likeur en bevat het ook niet zoveel alcohol. 

Mandali biedt u raki-likeur aan met honing, met citroen en met koffie.

De natuurlijke, handgemaakte olijfzeep en de huidcrèmes zijn gemaakt door de drie dames van de workshop Fisika in Tavronitis. Alle producten zijn handgemaakt met natuurlijke ingrediënten, gemaakt met zorg en hebben een uniek design.

Kreta is beroemd om de olijven en in de omgeving van Kournas ziet u vooral olijfbomen met de kleine soort "Koronaika" olijf.
De "Kournas" groene olijven zijn geconserveerd met zout, citroen en water en de zwarte olijven zijn ingelegd in zout.

honing

marmelade
Niet typisch Kretens, maar wel heel erg lekker is de marmelade.

Gemaakt met de heerlijke citroenen die hier op Kreta volop groeien.

 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten van Mandali en de laatste nieuwtjes uit Kournas?

Meld u dan aan voor de Mandali Mail 

De olijfzeep van Eladia is handgemaakt, van de grondstoffen tot hun verpakking. Deze milde zeep hydrateert je huid en bevat de therapeutische kruiden van Kreta. We hebben ook 2 soorten zeep voor je haar.

Eladia zeep

Eladia, olijfolie zeep

gallery/mandali-marmalade

etherische olie

De etherische oliën en hydrolaten worden gedis-tilleerd uit kruiden die zijn geplukt in het gebied van Kournas.

Vitex Kriti is een speciaal hydrolaat van de Monnikspeper

gallery/mandaliessentialoilhydrolat

kaarten en stenen

schilderijen

schatkistjes

sieraden van glas

kunst, sieraden en nog veel meer ...

wandelboeken

Bij Mandali bied ik u diverse unieke producten aan die gemaakt zijn door talentvolle, lokale kunstenaars en ambachtslieden.
Unieke  rugzakken, gedecoreerde kaarsen, schilderijen, sieraden, kaarten, houten schatkistjes en nog veel meer kleine geschenken die u zeker zult waarderen.

En als u op zoek bent naar een bijzonder geschenk voor uw vrienden en familie, vergeet dan niet om ook iets voor u zelf mee te nemen.

wegenkaarten

Met de hand gemaakt, originele kaarten met envelop, voor vrouwen, mannen en kinderen. Kleurrijke beschilderde stenen met mandala en natuurmotieven. 

unieke schilderijen, hand-gemaakt door een plaatselijke artiest en geïnspireerd door de mooie stranden van Kreta.

gemaakt van Tagua noten, ook wel eco-ivoor genoemd, elk exemplaar is uniek en gemaakt door "Icor"

kleine en grotere houten doosjes voor uw sieraden, schatten of dagboek.

Uniek en prachtig gedecoreerd

colliers en armbanden gemaakt van glas en geïnspireerd door de Kretenzische strand en schelpen. Gemaakt door een lokale kunstenares

kaartje
schilderij

houten colliers

unieke, natuurlijke colliers gemaakt van het hout van de moerbeibomen

Tagua oranje
collier moerbei
box Zomer
halsketting

Een goede gedetailleerde kaart helpt u om het echte Kreta te ontdekken. De wandelroutes op de kaarten van "Anavasi" bevatten ook veel extra informatie.

wegenkaart

messen

Een "must have" voor wandelaars van het E4 pad met "Cretan Way" routes, suggesties voor een overnachting en veel achtergrond-informatie

De Kretenzische messen spelen een belangrijke rol in de cultuur. De messen zijn hand-gemaakt in "Armenis" en hebben een ge-graveerde Kretenzische Mantinade (gedicht)

messen

postkaarten

De ansichtkaarten uit Kournas en omgeving zijn uniek en zijn allemaal ontworpen door Mandali

postkaart

wandelboekjes

Met de wandelboekjes van "Discoveronfoot" kunt u veel verschillende wandelingen in de provincie Apokoronas maken.

wandelboekje
wandelboekje
Tagua naturel
armband
Cretan way
steen

Tagua noten

keramiek

Keramiek
Handgemaakte keramiek van een van de oudste pottenbakkers op Kreta, "Tsikalario" isbij ons  verkrijgbaar.

Grote en kleine schalen, olielampjes en sfeerlampen.

komboloi

Komboloi

Een "vriend" waar je alle plezier, zorgen en verdriet mee kunt delen en die je helpt alles op een rijtje te zetten. Terwijl de kralen rustig door je vingers glijden. Bij Mandali hebben we gekozen voor kombolois van natuurlijke materialen, zoals walnoothout. 

Ook houten armbandjes zijn er in verschillende soorten.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten van Mandali en de laatste nieuwtjes uit Kournas?

Meld u dan aan voor de Nieuwsbrief 

gallery/mandali-mes

Olijfhout

Op Kreta zijn de keuken attributen van olijfhout erg populair. Wij hebben in onze winkel verschillende lepels, snijplanken, honingpotten en zelfs soeplepels.

Alle produkten zijn met de handgemaakt van goed gedroogd olijfhout en bestemd voor jarenlang gebruik in de keuken.

gallery/mandali-olijfhout
gallery/mandali-olivewood

Kournas, een traditioneel dorp met karakter

uitzicht Kournas

In de kleine dorpen van Kreta vind u de vriendelijke gastvrijheid en de trotse traditie van het ontvangen van gasten. De Kretenzers staan bekend om hun vrijgevigheid en hun hartelijke opname van reizigers, gasten en bezoekers.
 

In Kournas kunt u nog het eenvoudige dorpsleven meemaken, hier beleeft u het echte Kreta, hier ruikt u de verse kruiden, kunt u dwalen in de olijfboomgaarden en proeven van de lokale producten, van olijven, olijfolie tot vers fruit, wijn en raki.

Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in Kournas: de mannen van het dorp bespreken het nieuws van de dag in het kafenion, de vrouwen vragen elkaar wat ze zullen koken vandaag en de kinderen spelen veilig in de straat.

Wie een wandeling maakt door het dorp ziet veel oude en gerenoveerde traditionele huizen. De smalle straten zijn net breed genoeg om een ezel te laten passeren. Auto's rijden op de nieuwe, bredere wegen.
Buiten het dorp ziet u nog steeds de dames die de kruiden en wilde groenten plukken voor de dagelijkse maaltijd.

Kournas ligt aan de westkant van Kreta, op 5 kilometer van het strand van Kavros (gemeente Georgioupoli) en 4 km vanaf het meer van Kournas. Aan de voet van de berg Dafnomadaras (1680 meter) van ligt het dorp veilig op een hoogte van bijna 250 meter.
In 1583 werd Kournas al genoemd als een dorp met tal van activiteiten en het dorp heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Ottomaanse bezetting. In 1866 was Kournas het centrum van de Revolutionaire regering van Kreta en in 1897 Kournas was de zetel van de Kretenzische Algemene Vergadering.

Het is een klein dorp dat nog het traditionele Kretenzer karakter behouden heeft: een klein dorpsplein met een prachtig uitzicht.

Het plein is omringd door een taverne, een kleine supermarkt, een local shop en natuurlijk het standbeeld van een lokale held.

De moerbeibomen en de grote plataan zorgen voor heerlijke schaduw in de warme zomermaanden.
Op verschillende plekken in het dorp zijn er prachtige uitzichten.

U ziet de Almyros baai, met de dorpen Georgioupolis en Kavros en over het glooiende landschap ziet u in de richting van Rethymnon de dorpen Kastellos, Dramia en Episkopi.


Ook de eerste bergen van de imposante Lefka Ori (Witte Bergen) zijn vanaf Kournas te zien. In de winter en het voorjaar zorgen de witte sneeuw op de bergtoppen en de blauwste hemel voor een spectaculaire panorama.

Er wonen ongeveer 500 mensen in Kournas en in het centrum vind u een kleine supermarkt, een kafenion, een bakkerij, een ouzeri, een winkel met streekprodukten "Mandali", een keramiek winkel en drie restaurants.

Er is ook een basisschool, die bezocht wordt door meer dan 120 kinderen uit Kournas en omgeving.

Vlak voor het centrum van het dorp ziet u het gemeenschapshuis met een groot plein en een podium waar in de zomer bruiloften, doopfeesten, toneelstukken en party's worden gehouden. Naast dit buurthuis is het voetbalveld en een speelplaats voor kinderen met verschillende speeltoestellen.
Tegenover de speeltuin ziet u de olijfolie fabriek, waar elk jaar, vanaf november, vrijwel dagelijks de olijven worden geperst.

Het Grieks Orthodoxe geloof neemt een zeer belangrijke plaats in in het leven van de Kretenzers. De kerk en de vele kleine kerkjes en kapellen worden door de plaatselijke bevolking goed onderhouden.

In en rond Kournas bevinden zich 11 kerken en de meest bijzondere, en ook twee van de oudste Byzantijnse kerken op Kreta, zijn de Agia Irini en de Agios Georgios, gebouwd in 1200 na Christus. Op 23 april wordt de naamdag van de Agios Georgios kerk gevierd en op 4 mei viert men de naamdag van Agia Irini.

Kournas is het hele jaar door een levendig dorp: in de zomer en ook in de winter is er live muziek in de tavernes, in september worden op verschillende plaatsen in het dorp druiven geperst en in oktober begint het stoken van de "tsikoudia" (de Kretenzische raki) in de twee "Kazani's"


Op 16 augustus organiseert de Gemeenschap van Kournas haar jaarlijkse dorpsfeest op het plein van het gemeenschapshuis met een optreden van de populaire muzikant-zanger Nikos Zoiidakis.
Op 29 augustus vieren de dorpelingen het feest van St. Johannes de Doper, samen met vrienden, familie en toeristen. Op het terras van de tavernes "Babis", "Kali Kardia"  en van "Kanarina" kunt u dan tot de vroege uurtjes genieten van live muziek en dans.


Dus, stap op de bus, start de auto, grijp de fiets of de bromfiets, trek de wandelschoenen aan en kom naar Kournas,

u bent welkom!!!

man met geiten

het dagelijkse leven

waar ligt Kournas?

traditioneel dorp

oud huis

centrum

kerkelijke feesten

party time

Agios Georgios Church
speelplaats
party

Wilt u de omgeving en het dorp nog iets beter leren kennen, dan bent u welkom bij de wandelingen met ezels of de kruidenwandeling EXTRA.

Meer informatie leest u op de pagina wandelingen

waar je ook ezels ontmoet

man op ezel

wandelen met ezels

ezelwandeling
ezels

Kijk op onze Facebook pagina voor de nieuwste foto's en de laatste nieuwtjes

map

 eten, drinken en feesten in Kournas

In Kournas bevinden zich drie restaurants, waar nog steeds de heerlijke, traditionele Kretenzer gerechten gekookt worden.

Vooral op zondag weet ook de lokale bevolking deze tavernes te vinden: het is dan vaak behoorlijk druk, want meestal

staat dan de "kokoretsi" of de "Antichristo" op het menu.

muziek en dans

In zomermaanden worden in vrijwel alle dorpen uitbundige dorpsfeesten georganiseerd en ook in Kournas valt er regelmatig iets te vieren.

Niet alleen de dorpsbewoners ook toeristen uit de omgeving komen graag het feest meevieren.

Dus als u in de buurt bent...kom en vier met ons mee!!!

Het eerste feest is op 23 april, als de naamdag van de heilige Georgios gevierd wordt bij de gelijknamige kerk in Kournas.
Ook de Papas (pastoor) van het dorp heet Georgios, dus u snapt dat dit feest uitbundig gevierd wordt.

Na de kerkdienst is iedereen welkom op het pleintje bij de kerk waar de tafels en stoelen al klaar staan met het gezegende brood, pilafrijst, vlees en wijn.

Op 16 augustus wordt het jaarlijkse dorpsfeest gevierd met een live-optreden van de beroemde muzikant en zanger Nikos Zoiidakis.

Op het plein bij het gemeenschapscentrum is plaats genoeg voor de honderden gasten,  die tot de vroege uurtjes dit feest meevieren. En ook hier wordt natuurlijk uitgebreid gegeten en gedronken.

 

Twee weken later, op 29 augustus vieren de dorpsbewoners en ook vele toeristen de naamdag van de heilige Johannis. De feestdag begint met een kerdients inde Agios Johanniskerk in de "achtertuin" van Kournas en 's avonds wordt de hoofdstraat in het dorp omgetoverd in een groot feestplein met volop eten en drinken en natuurlijk muziek en dans.

Kretens eten en drinken

Op het dorpsplein vindt u de taverne "Kanarina", van Nikos en Maria Kokolakis; iets verderop, voorbij het plein ziet u aan de rechterkant de taverne "Kali Kardia", gerund door Andreas Anagnostakis en hier tegenover bent u welkom bij Babis in zijn taverne "Babis".

Net voorbij het dorpsplein, naast de bakker Polenta vindt u de ouzeri "Aetofolia". Verder bergopwaarts in de straat bevindt zich aan de rechterkant het dorpskafenion van de familie Piperakis.

Dus honger hoeft u niet te hebben en uw dorst kan op veel plekken gelest worden.

Al meer dan 25 jaar runnen Maria en Nikos Kokolakis de taverne "Kournas", beter bekend als "Kanarina". En al even zo vele jaren komen elke zomer toeristen uit allerlei landen weer even naar Kournas om de familie gedag te zeggen en te genieten van de Kretenzer kookkunsten van Maria en de grillgerechten van Nikos.
Het terras wordt in de zomermaanden soms zelfs spontaan gebruikt als dansvloer voor de bekende Kretenzer dansen.
 

Taverne Kanarina

Al meer als 25 jaar runnen Maria en Nikos Kokolakis de taverne "Kournas", beter bekend als "Kanarina". En al evenlang komen elke zomer toeristen weer even naar Kournas om gedag te zeggen en te genieten van de Kretenzer kookkunsten van Maria en de grillgerechten van Nikos. Het terras wordt in de zomermaanden soms zelfs spontaan gebruikt als dansvloer voor de bekende Kretenzer dansen.

 

daEen cafe-ouzeri is een cafe waar men een drankje drinkt waarbij kleine hapjes geserveerd worden. U ent ze vast wel: opgerolde druivenbladeren, olijven, kleine kaasbroodjes, stukjes loukaniko (worst) etc.
De ouzeri in Kournas wordt gerund door de familie Dramilaris en heeft de naam "Aetofolia" (adelaarsnest).
Net als in het kafenion worden hier de laatste nieuwtjes verteld, de dagelijkse beslommeringen besproken en belevenissen gedeeld.

partytime
Agios Georgios
party

Taverne Kournas

taverna Kournas

ouzeri "Aetofolia"

ouzeri

Kali Kardia

De taverne "Kali Kardia" is een begrip in Kournas. In 1959 openden Kosta Anagnostakis en zijn vrouw Evangelia de taverne en van heinde en ver kwamen de gasten om hier te genieten van de traditionele Kretenzer gerechten en de vele zelfgemaakte specialiteiten, zoals de "galaktoboreika" en de "kokoretsi".

Sinds enkele jaren wordt Kali Kardia gerund door Andreas Anagnostakis, die samen met zijn partner Merlina en een grote vriendengroep oude tijden doet herleven in Kournas.
Op de menukaart staan heerlijke, gezonde Kretenzer gerechten, waaronder de "Kokoretsi" (alleen op zondag), de beroemde salade "Kali Kardia" en de "galaktoboreika".

 

Het weekend staat in het teken van muziek: plaatselijke en regionale muzikanten spelen in de zomerperiode op het terras en in de wintermaanden treden ze op in de taverne. Meestal beginnen de optredens na 21:00 uur, dus u heeft alle tijd om gezellig te eten met muzikale begeleiding.  En natuurlijk wordt er op deze avonden ook "Kretens gedanst".

kali kapdia grill
kali kardia kapdia

Taverne Babis

Sinds enkele jaren is de taverne "Babis" gevestigd tegenover "Kali Kardia" en liefhebbers van de traditionele Kretenzer keuken zijn hier aan het goede adres. De heerlijke salade "Babis" en op zondag de "Antichristo" zijn maar enkele voorbeelden.

Bij de ingang van de taverne heeft Babis een klein museum ingericht met bijzondere oude gebruiksvoorwerpen,  de echte Kretenzer vlag, een uitgebriede stamboom en nog veel meer.

De rustige wintermaanden gebruikt Babis voor het maken van de Kretenzer wandelstok, de "Katsouna", die door de herders nog steeds gebruikt wordt.

Ook bij taverne "Babis" wordt in de zomerperiode regelmatig live muziek georganiseerd en deze avonden duren vaak tot de vroege uurtjes.

tavern Babis

Kafenion Piperakis

Ruim 35 jaar geleden waren er in Kournas maar liefst 11 kafenions! De afgelopen jaren zijn veel inwoners uit Kournas vertrokken en is het kafenion van de familie Piperakis als enige overgebleven.
Maar het is niet zomaar een kafenion. Het heeft een wijnkelder, een kleine minimarkt voor de belangrijke dagelijkse levensbehoeften, het is het "postkantoor" van het dorp en in september worden hier vele duizenden kilos druiven geperst.
De wijn van Piperakis is geliefd en wordt in veel Kretenzer restaurants geschonken en deze wijn wordt zelfs geexporteerd.
 

De eigenaar, Dimitri Piperakis was vroeger burgemeester van Kournas en hij kent dus bijna alles en iedereen.

In de zomer bent u welkom op het gezellige terras voor een kopje Griekse koffie, een biertje of een heerlijk glas wijn van het huis. 's Winters staat midden in het kafenion een houtkachel en worden alle nieuwtjes en belevenissen rond de warme kachel uitgewisseld.

kafenion
Dakos
salade
lam
wijnkelder
wijnbladeren

Wilt u meer weten over Kournas en het echte dorpsleven?  
Vrijwel elke dag maakt Arno een wandeling door het dorp en vertelt over het leven van alle dag.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over deze wandeling.

winkelen in Kournas

Grote winkels waarin u uitgebreid kunt shoppen vindt u niet in Kournas. Het hele jaar komen vrijwel dagelijks handelaren met hun auto naar het dorp om hun waren te verkopen: groente en fruit, kippen, kleding en schoenen, planten, bloempotten en potaarde, brood, vloerkleden, alles komt voorbij.  En voor de vele andere aankopen gaan we naar Kavros, Georgioupolis of naar de steden Rethymnon slechts 25 kilometer verderop of naar Chania, op 48 kilometer afstand.

Supermarkt

Voor de dagelijkse levensbehoeften kunt u terecht bij de kleine supermarkt "Kontarida" aan het dorpsplein. Kostas en zijn vrouw Danai hebben hun winkel elke dag geopend, behalve op zondag(middag). Ook voor een heerlijk ijsje of een gekoelde fles water kunt u hier terecht. 

Kapsalon

Naast de bakkerij van haar ouders heeft Vivian haar kapslaon geopend. Dames, kindern en heren kunnen hier terecht voor knippen, stylen en kleuren van hun haren.

Ook voor manicure, pedicure en bruids make-up kunt u bij Vivian terecht.

De kapsalon is geopend van 10:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 21:00 uur. Op zondag is de salon gesloten.

Kafenion Piperakis

Naast het kafenion kunt u nog een klein winkeltje ontdekken.Deze stamt nog uit de tijd dat er helemaal geen winkels in het dorp waren. Voor de belangrijkste levensbehoeften ging men toen naar het kafenion.

Het assortiment is niet meer zo uitgebreid als toen, maar ook nu verkoopt Dimitri Piperakis nog een aantal belangrijke eerste levensbehoeften zoals lucifers, meel, suiker en koffie.

Ook zijn eigen huiswijn, raki en olijfolie zijn hier te koop.

Het Kafenion is geopend van 10:00 tot 13:00 en van 16:00 tot ca. 22:00 of later.

supermarkt
bakkerij

Bakkerij

Iets verderop, aan de rechterkant van de straat runt Mimi Polentas al vele jaren zijn ambachtelijke bakkerij. Elke ochtend ligt het verse brood voor u klaar. Zijn zoon Pantelis bezorgt elke ochtend het verse brood in het dorp en in de omgeving van Kournas. Katerina, de vrouw van de bakker is verantwoordelijk voor de bekende traditionele koekjes en de heerlijke, gezonde "koekstengels".

Ook de gezonde Kretenzer "paximadi", het dubbel gebakken brood wordt hier gebakken.

De bakkerij is elke dag geopend van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

kapsalon
Cafe

Mandali

Om deze pagina compleet te maken noem ik nog even "Mandali", de local shop aan het dorpsplein, direct naast de taverne "Kournas".

De winkel is open van 10:00 tot 17:00 en op zondag zijn we gesloten.

Mandali

Wil je op de hoogte blijven van het laatse nieuws uit Kournas?

Schrijf je dan in voor de Mandali Mail van Mandali

wist u dat

 

 

 

 

 

 

 

Kournas
wij en de ezels
aardbei boom
oud huis
wandelroute
rijdende winkel
oude dame
welkom

... dat slechts een paar straten in het dorp een naam hebben?

... dat ook de huizen geen nummer of brievenbus hebben?

... dat de postbode Manolis de meeste post naar het kafenion brengt?

... dat we hier de post ophalen en direkt ook alle nieuwtjes horen?

... dat Kournas maar liefst 11 kerken heeft?

… dat er in Kournas weer ezels zijn?

... dat er vroeger in Kournas meer dan 10 kafenions,

    verschillende kleine winkels, 3 olijfolie fabrieken en een aantal 

    kaasfabrieken waren?

… er een wandelpad naar Kavros bestaat en dat deze is

    aangegeven met oranje wegwijzers?

… Kournas een culturele Gemeenschap heeft, die verschillende

    activiteiten organiseert?
… enkele activiteiten zijn het geven van muziek- en dansles,

    organiseren van excursies naar bijzondere plaatsen op Kreta,
    de jaarlijkse theateruitvoering door de Theatergroep van

    Kournas.
... dat er vroeger in Kournas veel waterbronnen waren?
... dat er een rivier(tje) langs Kournas stroomt, dat bijna het

    hele jaar water heeft?
... dat deze rivier "Sfakas" heet en zodra hij Kournas verlaat

    heet hij "Kournas"

wandelen
school
post
uitzicht
bijenhouden

... dat de grot van Kournas al ruim 10 jaar gesloten is vanwege instortingsgevaar?
… dat Kournas op ruim 200 meter hoogte ligt?

… dat er ruim 50 buitenlanders permanent of semi-permanent in Kournas wonen?

… dat zij afkomstig zijn uit o.a. Engeland, Duitsland, Nederland,

    Slovenie, Frankrijk, Noorwegen, Albanie, Oostenrijk en
    Belgie?

aardbeien

Volgt u ons al op Facebook  of Instagram?

gallery/image

In het traditionele bergdorp Kournas zult u weinig toeristische activiteiten zien: er is geen reisbureau met georganiseerde trips, geen auto-of fietsverhuur, geen souvenierwinkels, zelfs een hotel vind u hier niet.
 

"Wat moet ik daar dan doen", denkt u misschien nu. Nou, niets. U hoeft in Kournas helemaal niets te "doen", gewoon genieten van het dorpsleven. Beleef de rust, de ruimte, het geluid van de kraaiende haan en de muziek van de geitenbellen.
Hoor de groenteman die met zijn autoradio laat weten dat hij in aantocht is en zie de dorpsbewoners die bezig zijn met het leven van alledag. 

Kournas

avontuurlijke wandeling

azilakas

eenvoud

In de zomermaanden speelt het dagelijkse leven in de bergdorpen zoals Kournas zich voornamelijk buitenshuis af: rondom het huis, in de tuin,

op het balkon, op straat of op het stoepje voor het huis.
Op het dorpsplein, op de terrassen van de tavernes en de kafenions (dorpscafes) zijn altijd wel bezoekers die de laatste nieuwtjes en roddels uitwisselen.

Ook u bent welkom in de restaurants, de cafes of op een bankje op het plein om te ontdekken hoe het dorpsleven kan zijn.

dorpswandeling

Kournas is een klein dorp, waar u gemakkelijk een korte of langere wandeling kunt maken. Gewoon door de smalle straatjes slenteren, kris kras door het dorp of met een plattegrond of een wandelboekje het dorp en de omgeving verkennen. Aan u de keus.

Een plattegrond van het dorp en de omgeving kunt u gratis afhalen bij Mandali en ook het wandelboekje met o.a. 2 wandelingen in Kournas is daar verkrijgbaar. 

Als u ook iets over de geschiedenis van het dorp wilt horen, of over het leven van alledag, dan kunt u een dorpswandeling met Arno meemaken.

Meer informatie over deze wandeling leest u hier

straatje

Activiteiten in Kournas

kruidenwandeling met ezels

Vrijwel elke dag maakt Arno met zijn ezels een kruidenwandeling in de achtertuin van Kournas. Meer informatie hierover leest u op de pagina wandelen

In de achtertuin van Kournas kunt u de "Azilakas" wandeling maken. Een avontuurlijke wandeling aan de voet van de bergen en door het bos. Meer informatie hierover leest u hier

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten van Mandali en de laatste nieuwtjes uit Kournas?
Meld u dan aan voor de Mandali Maii 

gallery/mandali-walk-with-donkeys

Ezels in Kournas

Een van de vragen van de toeristen op Kreta is: waar zijn de ezels? Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

Ruim 35 jaar geleden waren in Kournas de ezels in alle straten en op de velden te zien. Ze zorgden voor transport van takken, grondstoffen, geoogste aardappels en pinda's en ook van mensen.

 

ezel met takken
blonde ezel
man met ezel

Er zijn weer ezels in Kournas

Een van onze wensen was een paar ezels naar Kournas te krijgen. Ezels die meegaan om te wandelen, die helpen de kruiden en het water dragen. Zou het niet mooi zijn als we in Kournas weer een paar ezels zouden hebben?

 

Bijna een jaar hebben we gezocht naar ezels, maar dit viel niet mee. We wilden graag 2 ezels, want een ezel is een gezelschapsdier en is niet graag alleen. Ook moesten ze niet te oud zijn en gezond en gewend aan mensen.

 

Na een lange zoektocht is het dan toch gelukt: Arno en ik zijn sinds maart 2018 de trotse eigenaren van 2 ezels.

Beide ezels zijn vrouwtjes en de oudste heet Eos, is 10 jaar en de jongste ezel luistert (nog niet altijd) naar de naam Cleo en zij is 4 jaar.

Vorig jaar, 2019, hebben we ook een derde ezel geadopteerd, genaamd Popy (Penelopy). Ze is een oudere dame, 21 jaar. Zij had een moeilijk leven, maar we hopen dat ze dit hier in Kournas zal vergeten. Popy is een kleinere, Kretenzische ezel en ze kan goed overweg met de andere ezels. Ze lijkt erg blij met haar nieuwe familie.

Rond 1985  bestond Kavros nog niet en heette het gebied aan de kust “Paralia Kournas” (strand Kournas).
In dit lanbbouwgebied verbouwden de boeren uit Kournas hun aardappels, watermeloenen, courgettes en ook heel veel pinda’s. Tijdens de oogst van de pinda’s werden de ezels volgeladen met pinda’s, ze kregen een tik op hun achterste en liepen naar Kournas, waar iemand de lading van de ezel haalde. Hij kreeg dan weer een tik op zijn achterste en liep weer naar beneden, naar Kavros. De ezel wist de weg.
 

Ook gingen de kinderen uit Kournas per ezel naar het strand. Om een uur of vier begon de ezel te balken en wisten de kinderen dat het tijd was om weer terug te gaan.

Het dorp Kournas en de "achtertuin" bieden volop mogelijkheden voor wandelingen met ezels en als u ook een keer mee wilt wandelen lees dan hier verder over de mogelijkheden.​​​​​​

ezels
ezels
ezels

Ongeveer 7 jaar geleden leefden in Kournas nog 3 ezels. Ze werden door hun eigenaren gebruikt als lastdier bij de oogst en bij het vervoer van sprokkelhout en gereedschap. Een man gebruikte zijn ezel ook als vervoer, want hij kon kon niet zo goed meer lopen. Dankzij zijn ezel kon hij toch nog zijn grondstuk bewerken. 
Helaas zijn ook deze laatste 3 ezels gestorven.

4 ezels
donkeys
ezel Popy

Een veulen in Kournas

Op donderdagmiddag 3 April 2019, om ongeveer 16:30 heeft Cleo haar eerste veulen gekregen. Wat een verrassing! 

 

Cleo was nog maar 3 jaar, maar ze verzorgde haar veulen als een ervaren moeder: ze verloor haar geen moment uit het oog, stuurde haar bij als ze de verkeerde kant op ging, besnuffelde haar regelmatig om te controleren of alles goed was, het ging geweldig!

 

Moeder en veulen
Arno en veulen
springend veulen

in de stal

het veulen is zo nieuwsgierig

springen en schoppen oefenen

Poppy

alle vier

Eos en Popy

We vierden Zoë's eerste verjaardag op 3 april en vierden ook gelijk de verjaardeag van de andere 3 ezels. Zoveel gemakkelijker. Ze kregen allemaal een heerlijk ontbijt met wortels, graan, sinaasappelschil, johannesbrood en wat hard brood. Ze genoten ervan!
Hoewel Zoë nu een jaar oud is, drinkt ze nog steeds meerdere keren melk bij haar moeder, Cleo.

Bijna elke dag gaan we met de 4 ezels wandelen in de achtertuin van Kournas of brengen we ze naar een weiland aan de andere kant van het dorp waar ze veel groene wilde groenten kunnen eten.

Up date over Zoë

Ezel kalender

Dat onze ezels populair zijn hebben we vorig jaar gemerkt: veel liefhebbers voor de kruidenwandelingen met de ezels en ook de postkaarten met de ezels waren snel uitverkocht.

Daarom dit jaar een nieuw item: een kalender met veel foto's van onze 4 ezels.
Het formaat van de kalender is 20 x 20 cm en kost € 12,50 (exclusief verzendkosten € 3,50,-)

Wil je ook het hele jaar genieten van de bijzondere foto's van Eos, Popy, Cleo en Zoë? Schrijf ons een e-mail met je adresgegevens en we sturen de kalender naar je toe.

ezel kalendar
ezel kalendar
donkey kalendar
verjaardags ontbijt
moeder en dochter
Zoë

Dit jaar organiseert Barbara de  avontuurlijke kruidenwandeling EXTRA op aanvraag.  De wandeling begint 's morgens om 8:00 uur  en 's middags om 15:00 uur bij Mandali, op het dorpsplein in Kournas.

De wandeling is ook geschikt voor kinderen vanaf ± 6 jaar.  Stuur me een bericht of bel me om te reserveren.


Met normale, stevige schoenen kunt u deze route gemakkelijk lopen. Vergeet uw camera en / of verrekijker niet, en ook een fles water is prima, want soms kan het al warm zijn als we bergop lopen.

Loopt u graag met een wandelstok, neem deze gerust mee. Op sommige plekken kan het handig zijn. Als u geen wandelstok hebt kunt er een gebruiken van Mandali.

Meld u aan bij Barbara, telefonisch of SMS: 0030-6951337205, per email of via Facebook.

Kournas

wandelen in en rondom Kournas

We lopen in een rustig tempo en stoppen regelmatig bij mooie, bijzondere planten, geurige bloemen, eeuwenoude bomen en pittige kruiden.
Elk seizoen, elke maand, zelfs elke week, verandert de natuur van kleur en de geur. Dat maakt deze wandeling  zo fascinerend: we weten nooit  wat de natuur ons zal laten zien.

 

Vaak komen we de geiten en schapen tegen op ons pad en we zien en horen ze op de berghellingen. Roofvogels zoals buizerds en gieren vliegen vaak boven onze hoofden.

De wandeling voert ons langzaam bergopwaarts en op het hoogste punt hebben we een mooi uitzicht over het dorp Kournas en de kust van de Almyros Bay. Via een smal geitenpad dalen we af naar het bos met oude eiken, platanen en "aardbeibomen".
Over het voetpad  "Azilakas Street" lopen we het bos in. Dit pad wordt onderhouden door vrijwilligers van Kournas en, indien nodig, opnieuw uitgerust met leuningen en 'traptreden'. 


We lopen in het bos hoog boven en langs de rivier "Sfakas ', waarin water bijna het hele jaar water stroomt en een paar keer zullen we de kleine rivier ook oversteken. Tot in juni ziet u vele kleine watervallen in de rivier, maar in de zomer is er bijna geen water meer te zien.
Het smalle pad gaat bergop en bergaf en brengt ons langs een oude kalkoven.
Zodra we het bos verlaten lopen we op de bredere zandwegen langs olijfbomen en wijngaarden terug naar Kournas.

"Azilakas Straat"

Kruiden wandeling

de "Azilakas Straat"

uitzicht

aardbeien

Kruidenwandeling EXTRA

Het dorp Kournas en de omgeving bieden volop mogelijkheden voor korte en langere wandelingen. U kunt kiezen voor een wandeling op eigen houtje, een dorpswandeling of een kruidenwandeling met Arno en zijn ezels of u loopt samen met Barbara een avontuurlijke kruidenwandeling EXTRA.

 kruidenwandeling met ezel

's Morgens vertrekt Arno met zijn ezels vanaf het dorpsplein in de richting van de achtertuin van Kournas. Onderweg laat hij u zien welke kruiden, bloemen, planten en bomen hier groeien en bloeien. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en dat is inclusief verschillende pauzes.

We lopen over veldwegen en asfalt, dus ook kinderen kunnen deze wandeling gemakkelijk doen.

Deze kruidenwandeling is op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag en start om 10:00 uur bij Mandali aan het dorpsplein. Om ongeveer 12:00 uur bent u hier ook weer terug.

Omdat de ezels en wij graag wandelen met kleine groepen adviseren we u om te reserveren. Dit kan via email, Facebook of per telefoon, 0030-6951337205. We houden afstand en daarom is het maximum aantal personen 8.

Ezels houden niet van regen en harde wind in hun grote oren, daarom blijven ze  op natte, regenachtige dagen op hun weide met schuilstal.

Cleo en haar veulen Zoë gaan ook mee met de wandeling.

donkey area
Cleo

waar gaan we heen en wat gaan we beleven?

walking
strawberry trees
in the jungle

reserveren voor alle wandelingen via email, Facebook of per telefoon: 0030-6951337205

gallery/mandali-walk-ezels-dorp

vakantie in Kournas

Casa Belvedere

Deze traditioneel gebouwde villa heeft 5 slaapkamers, een zwembad en een jacuzzi op het dakterras. U heeft een prachtig uitzicht en u verblijft in het centrum van het bergdorp Kournas.

Er zijn 3 badkamers en de villa is geschikt voor maximaal 14 personen.

Kournas apartments
zwembad
Villa Iasonas
gallery/mandali-iasonas-villa-pool
villa Acrothea
villa Acrothea

Villa Iasonis
Een prachtig gerenoveerd stenen woonhuis met traditionele elementen en moderne inrichting.

Op het terras heeft u een prachtig uitzicht op de 'achtertuin' van het dorp. Ook hier kunt u genieten in het zwembad op het dakterras.

Villa Acrothea

Deze in Kretenzer stijl gerenoveerde villa is in 2014 geheel opnieuw gemeubileerd en uitgebreid met een zwembad. Een schitterend uitzicht op de zee en de bergen. volop privacy en de rustige ligging maken uw vakantie onvergetelijk.

Wilt u meer ontdekken in de omgeving van het strand van Georgioupolis en Kavros en ook genieten van het dorpsleven, boek dan uw volgende vakantie in Kournas.  Verspreid door het dorp zijn mooie vakantiewoningen beschikbaar: voor alleengaanden, voor echtparen en vriendengroepen of voor grote en kleine gezinnen.
 

Ik heb informatie over een aantal vakantiewoningen in Kournas voor u verzameld en wie weet, misschien ontmoeten we elkaar deze zomer in het dorp.

Villa Caliz

Deze moderne villa heeft een fantastisch zeezicht en uitzicht op de bergen. Er zijn 3  tweepersoons slaapkamers met eigen badkamer een een verwarmd privé zwembad.

Op het terras is een BBQ diner ruimte en er is een kabel-internetaansluiting.

Villa Caliz
Villa Caliz pool

Villa Karin

Deze villa is gebouwd in een dal aan de rand van het dorp, met een prachtige, kleurrijke tuin met zwembad en zonneterrassen.
De villa heeft 3 slaapkamers.

Villa Aloni

Deze villa is geschikt voor een grote familie of een vriendengroep. Verspreid over 3 verdiepingen zijn er 5 slaapkamers.

De villa is gebouwd in Kretenzer stijl met alle luxe die u zich went. Er is een zwembad en u kunt gebruik maken van veschilledene terrassen. De villa ligt aan de rand van het dorp en heeft een schitterende tuin.

 

To spiti mas

Een familiewoning in het centrum van Kournas, mooi ingericht in Kretenzische stijl. Het huis heeft een prachtig uitzicht op de bergen, een eigen binnenplaats, een tuin met waterput, pergola en barbecue en houtoven. Er zijn 3 slaapkamers en het maximale aantal gasten is 6.

villa Karin
villa Karin
villa Aloni
to spiti mas
to spiti mas

handige links

Het eiland Kreta heeft u zo veel te bieden, dat ik me kan voorstellen dat het moeilijk is om te kiezen: waar gaan we naar toe, wat willen we zien, hoe ver is het rijden? Ik help u graag en heb een aantal links naar websites gevonden die u kunnen helpen met goede informatie over spectaculaire trips, bijzondere ervaringen, speciale plaatsen en nog veel meer...
 

Als u iets meer wilt zien van het bijzondere Kreta kunt u vrijwel overal een auto of motor huren en uw eigen ontdekkingstocht uitstippelen. Ook met een bromfiets kunt u mooie tochtjes maken door de kleine dorpen in de omgeving.
Wilt u liever niet zelf rijden of wilt u een bijzonder avontuur beleven dan zijn de volgende trips misschien iets voor u.

ontdek het Kreta in uw buurt

U hoeft niet urenlang te reizen om het echte Kreta te ontdekken. Ook in de omgeving van Kournas zijn er volop mogelijkheden voor avontuurlijke uitstapjes.

jeep safari

Een spectaculaire dag trip beleeft u met Georgioupolis Jeepsafari. Stelios laat u het echte Kreta ontdekken en maakt deze dag onvergetelijke, 

Op het internet kunt u veel informatie over Kreta vinden,  maar sommige websites verdienen extra aandacht en dat is de reden dat ik deze meest opmerkelijke en uitgebreide websites met u wil delen.

cruise
Nikos bike

Wilt u een dagje op het water doorbrengen met af en toe een duik in het koele water, een visje vangen, snorkelen, spectaculaire grotten bezoeken? Kapitein Georgios neemt u mee op zijn jacht "Aphrodite" voor verschilende boot-trips 

Zoraida
Talos express

Droomde u er altijd al van om met zonsondergang op een paard over het strand te galloperen? Vlak bij Kavros (gemeente Georgioupolis) bevindt zich de manege Zoraida en hier kunt diverse paardrij-tochten boeken. 

Met de kleine trein van Talos Express  kunt u gemakkelijk de natuur en cultuur van Kreta ontdekken. Op het programma staan verschilende korte en langere trips in de omgeving van Kournas.

Als u graag wandelt en ook iets wilt leren over de natuur van Kreta, dan bent u welkom bij  Mandali.
Elke dag zijn er verschillende wandelingen in Kournas.

botanical walk

bijzondere plekken op Kreta

Voor een sportief dagje uit kunt u terecht bij Nikos rent-a-bike in Kavros. Hij zorgt dat u met een fiets met veel versnellingen en een handige kaart met fietsroute de heuvels op en (sneller) weer af kunt fietsen.

belevenissen in de buurt van Kournas

De omgeving van Kournas heeft u nog zoveel meer te bieden voor een onvergetelijke vakantie of een dag trip. 

De meest interessante heb ik op deze pagina voor u verzameld.  Ook meer algemene en nuttige informatie over Kreta vindt u op deze pagina.
Is dit voor u nog niet voldoende, heeft u vragen over bepaalde zaken of wilt u "inside information" over iets: stuur mij een email of een berichtje via Facebook en ik zal proberen u te helpen.

Ik hoop dat de informatie op deze pagina handig voor u is en dat u genoeg inspiratie heeft gekregen voor uw volgende vakantie. Ik wens u alvast veel voorpret bij de voorbereiding van uw vakantie op Kreta.

Als u nog vragen hebt, stuur me een e-mail of een berichtje op Facebook en ik zal proberen om u zo goed mogelijk te helpen.

Ook suggesties, aanvullingen of interessante informatie die u wilt delen zijn altijd welkom.

Wandelgids over het gebied Kato Poros, Petres, Embrosneros en Mousellas rivier

Houd u van wandelen in het gebied rondom Kournas? Dan is de nieuwe wandelgids van Victor Law misschien een aarader voor u.

Victor woont in Kastellos, een dorpje naast Kournas, en hij beschrijft in zijn gids vele wandelingen in een ruim gebeid rondom Kournas. Zelfs een "coast to coast" wandeling staat er in.

U kunt de wandelgids hier lezen en eventueel downloaden voor eigen gebruik.

checkincreta 

is een erg uitgebreide website over Kreta met prachtige foto's

Greekacom

biedt niet alleen veel informatie, maar heeft ook een handige reizen app: my cretan guide

Botanical Park
waar fruitbomen, kruiden, medicinale planten en bloemen groeien in een paradijselijke omgeving

incredible Crete  

met informatie over Kreta,  video's, recepten en een culturele agenda.

 Wild herbs of Crete

de taverne-workshop van Janina en Babis met kruiden en meer in het ruige landschap van de Kalikratis

cretanbeaches 

biedt niet alleen veel informatie, maar heeft ook een handige reizen app: my cretan guide

flowers of Crete
prachtige foto's en veel informatie over de speciale en endemische bloemen op Kreta

Om het toerisme op Kreta te bevorderen zijn er een aantal zeer mooie korte films over Kreta gemaakt en sommige van hen hebben zelfs prijzen gewonnen op het "Tourism Film Festival"
Een van de filmpjes laat ik u  hier zien en als u het filmpje bekijkt op You Tube ontdekt u ook nog andere bijzondere films over alle aspecten van het prachtige Kreta.
 

gallery/mandalibannercreteholidays

een plaatje zegt meer dan 1000 woorden...

gallery/mandali-koffie
gallery/mandali-beekeeping
gallery/mandaliWalkBotanical
flowers
gallery/mandali-cystine

Op het YouTube kanaal van Mandali staan nog meer video's over Kournas, de omgeving en Kreta in het algemeen. 

gallery/mandali-orchid
Kretenzer roos
gallery/mandali-sheep-baby

Contact

Get API key from Google and insert it to plugin properties to enable maps on your website.

Meld u aan voor de Mandali Mail  met de laatste nieuwtjes van Mandali, Kournas en Kreta

Wij willen graag groeien met onze winkel Mandali en de activiteiten die wij organiseren in Kournas en willen graag meer naamsbekendheid krijgen, Wij doen daarom een beroep op u om ons te helpen.
 

 

We vinden het fijn als u bijzondere belevenissen, fijne ervaringen, mooie avonturen of leuke herinneringen wilt delen via de verschillende sociale media, zoals Facebook en Instagram
Ook een review op  Tripadvisor of Google helpt ons erg goed om beter gevonden te worden.

Wij doen onze best om u zo goed mogelijk te informeren, en als u tips heeft voor verbeteringen, dan lezen wij dat graag.

 

Bent u in de omgeving van Rethymnon of Chania met vakantie en wilt u een keer naar Kournas komen? Met een huurauto volgt u de National Road in de richting van Georgioupolis en hierna volgt u de borden met Kournas.

Ook met de lijndienstbus is Kournas te bereiken. De bus stop aan de National Road in Kavros (Paralia Kournas), bij het BP tankstation. Om dan naar Kournas te gaan kunt u in Kavros een taxi nemen of u gaat te voet. Het is ongeveer 5 kilometer.

De taxistandplaats is aan de winkelstraat naast het treinstation of u vraagt bij het tankstation of ze voor u een taxi willen bellen. 


Bedankt voor uw interesse in onze website en we zien u graag een keer in Kournas. 

 

 

Mandali                      tel: 0030 6951337205 (ook What's app en Viber)

73007 Kournas          email: info@mandali-kournas.com

Georgioupolis

Xania

 

 

 

 

 

Volgt u ons al op Facebook ?

Krijgt u onze Mandali Mail al toegestuurd?

Vervang deze tekst door informatie over jou en je bedrijf of voeg informatie toe die handig zal zijn voor je klanten.

Wanneer kunnen we weer met vakantie naar Kreta?

 

Dit jaar vieren Arno en ik ons 1e lustrum met onze winkel “Mandali” in Kournas op Kreta. We hadden al een paar plannetjes gemaakt om het een feestelijk tintje te geven, we keken er naar uit.

En toen… opeens was daar het Corona virus. Voor iedereen betekende dit een ingrijpende verandering: van werk, van uitgaan, naar school gaan en soms zelfs van naar buiten gaan. De ontwikkelingen van het virus hield ons allemaal wekenlang in de ban en was vaak het belangrijkste onderwerp van gesprek.

onderwerp van gesprek.

Kreta

Op Kreta waren maar ruim 10 mensen besmet met het Corona virus en is er maar een persoon overleden. We voelen ons dus erg veilig hier. De maatregelen hebben gewerkt. We hebben het virus buiten het eiland kunnen houden. De regels werden door iedereen ook serieus opgevolgd. Vooral de kwetsbare ouderen bleven thuis.

 

Gelukkig worden nu stapsgewijs de strenge regels versoepeld en mogen we weer meer reizen en begint langzaam het sociale leven weer op te gang te komen. Natuurlijk wel met afstand en bescherming. 

Wij zijn zelfs al even naar het strand geweest.

Ook mogen mensen van het vaste land weer naar de eilanden reizen. Natuurlijk gelden nu ook op de veerboten de afstands- en beschermingsregels.

 

vakantie

Veel mensen vragen zich af wanneer ze weer naar hun geliefde Kreta kunnen reizen om daar hun vakantie door te brengen, of familie en vrienden te bezoeken. We hebben nu nog geen idee, wanneer dit veilig mag en kan. Maar dit zal in de komende weken duidelijk worden. 

 

               

 

Kournas

Heb je nog geen plannen gemaakt voor een vakantie op Kreta en wil je er straks toch even tussenuit? Op Kreta vind je beslist een plek waar je even heerlijk kunt ontspannen, waar je kunt genieten van de prachtige natuur,  waar je even de accu kunt opladen.

 

Ons dorp Kournas zou zo maar een plek kunnen zijn waar je een fijne, ontspannen vakantie kunt doorbrengen. Er zijn verschillende vakantiehuizen te huur, waar je veilig met je vrienden of familie kunt wonen. In het dorp zijn 3 kleine tavernes, waar je prima kunt eten, er is een bakkerij en zelfs een kleine supermarkt.

 

Mandali

In onze winkel “Mandali” kun je terecht voor informatie over het dorp en de omgeving en geven we je graag een wandelkaart, waarmee je het dorp en de mooie groene achtertuin kunt ontdekken.  Ook in de maanden oktober en november is het hier nog mooi groen en is de zon vaak ook nog volop aanwezig. Soms is het in november nog warmer dan in oktober. 

 

                    

                              

Ezels

En als je van dieren houdt, ben je welkom om ons een keer te helpen met de verzorging van onze 4 ezels . Ook een korte of langere wandeling met de ezels is mogelijk. Onze langoren zorgen ervoor dat je even al je zorgen vergeet.

 

Voor meer informatie over Kournas, de omgeving, activiteiten, vakantie adressen etc. Kun je terecht op onze website https://www.mandali-kournas.com

En heb je vragen of wil je nog meer informatie dan kun je ons altijd een e-mail sturen of schrijf een berichtje via Facebook.

Ook kun je je aanmelden voor onze Mandali Mail blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes van Kreta, Kournas, Mandali en meer.

 

Voor nu, blijf gezond en voor straks: misschien tot ziens in Kournas.

gallery/mandali-envelop

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten in de winkel, in het dorp Kournas of met onze ezels?

Meld je dan aan voor de Mandali Mail, een nieuwsbrief met nieuwtjes, wetenswaardigheden, recepten, foto's en nog

veel meer.

 

De Mandali Mail verstuur ik ongeveer een keer per maand en onderwerpen die in vorige nieuwsbrieven aan bod kwamen waren o.a. Kretenzer Bergthee, Oregano, Hoe worden olijven geoogst en geperst? Wat is een komboloi? Het leven op Kreta in de winter.

 

Ik houd je graag op de hoogte van nieuws over Kreta, het dorp Kournas en de omgeving (Georgioupolis, Kournasmeer en Kavros) over de natuur, gebruiken en gewoontes op Kreta, mogelijkheden voor dagtrips in de omgeving en nog veel meer.

 

Wil je de Mandali Mail snel in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan via deze LINK

 

Lees je liever de nieuwsbrieven op deze plek? Klik dan hieronder op de Mandali Mail van je keuze.

 

          2017                                       2020

Mandali Mail 09-2017                   Mandali Mail 01-2020

Mandali Mail 11-2017                   Mandali Mail 02-2020

Mandali Mail 12-2017                   Mandali Mail 03-2020

                                                           Mandali Mail 04-2020

          2018                                        Mandali Mail 05-2020

Mandali Mail 01-2018                   Mandali Mail 07-2020

Mandali Mail 03-2018                   Mandali Mail 08-2020

Mandali Mail 04-2018

Mandali Mail 06-2018

Mandali Mail 08-2018

Mandali Mail 10-2018

Mandali Mail 11-2018

Mandali Mail 12-2018

 

           2019

Mandali Mail 01-2019

Mandali Mail 02-2019

Mandali Mail 04-2019

Mandali Mail 05-2019

Mandali Mail 07-2019

Mandali Mail 08-2019

Mandali Mail 09-2019

Mandali Mail 10-2019

Mandali Mail 11-2019

Mandali Mail 12-2019                         

newsletter

Mandali Mail